Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο, που δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο δεξαμενόπλοιο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, ώστε να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή.
Πιο αναλυτικά, οι Χούθι δημοσίευσαν το βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο Sounion, η οποία έγινε στις 21 Αυγούστου. Στα πλάνα διακρίνεται η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε και αντάρτες της οργάνωσης από την Υεμένη, που βρίσκονται πάνω στο σκάφος.
Δείτε το βίντεο:
Επίσης, δημοσίευμα του Bloomberg έγραψε ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία πρόκειται να συνεργαστούν, για να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, καθώς το δεξαμενόπλοιο μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο, οι Χούθι συμφώνησαν για ανακωχή, ώστε να ρυμουλκηθεί το σκάφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει καταρτηθεί ειδικό σχέδιο, που προβλέπει τη μεταφορά του πετρελαίου σε άλλο πλοίο και τη ρυμούλκηση του σκάφους. Μάλιστα, η επιχείρηση θα υποστηριχθεί από ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρόκειται για μια θετική συμφωνία»
«Έχουμε καλά νέα. Επετεύχθη συμφωνία έπειτα από ιταλική πίεση, βάσει της οποίας η επιχείρηση «Ασπίδες» θα μπορέσει να συνοδεύσει και να προστατέψει το ελληνικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από τους Χούθι, ώστε να αποφευχθεί οικολογική καταστροφή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους της χώρας του, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
«Θεωρώ ότι θα πάνε στο Τζιμπουτί, ενώ η Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει, όπως φαίνεται, ένα ρυμουλκό. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και πρόκειται για επιχείρηση με ουσιαστικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, χάρη σε διεθνή συνεργασία, με ισχυρή ιταλική παρουσία», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
«Η επιχείρηση “Ασπίδες”, η οποία είχε πάντα ως στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των συνδέσεων που πραγματοποιούνται από εμπορικά πλοία, στη φάση αυτή εγγυάται και την ελευθερία από τη θαλάσσια ρύπανση. Πρόκειται για μια θετική συμφωνία, η οποία αποδεικνύει πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε, εν τέλει, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.