Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Netflix να περιορίσει την προβολή της σειράς «Famagusta» μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από την Τουρκία.

Η σειρά αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και η ΠΣΕΚΑ τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί προδοσία των δημοκρατικών αξιών. Η επιτροπή κάλεσε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του και να σταθεί ενάντια στη λογοκρισία που επιβάλλει το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΣΕΚΑ:

«Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το Netflix δεν θα προβάλλει πλέον τη σειρά “Famagusta” εκτός Κύπρου και Ελλάδας, λόγω άμεσης πίεσης από την Τουρκία, δεν είναι απλώς απογοητευτική αλλά και προδοσία των δημοκρατικών αρχών. Το Netflix είχε προγραμματίσει να κυκλοφορήσει τη σειρά που απεικονίζει την ιστορία της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 για ένα διεθνές κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου 2024. Ωστόσο, υπέκυψε στην πίεση της τουρκικής κυβέρνησης, αρνούμενο να αντισταθεί στο αυταρχικό καθεστώς.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να καταστείλει ταινίες που αναδεικνύουν ζητήματα όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι διώξεις κατά των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων. Η απόκρυψη της αλήθειας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 είναι ξεκάθαρη σε αυτή την περίπτωση. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην επιτρέψει στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας να καταπνίξει τις ελευθερίες μας και να επιβάλει λογοκρισία στα σπίτια μας. Η αδικία, όπου και αν συμβαίνει, αποτελεί απειλή για τη δικαιοσύνη παντού».

Πηγή: ΑΠΕ