Τεταμένο ήταν το κλίμα έξω από την Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των στελεχών για την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που συγκλήθηκε μετά το τηλεφωνικό επεισόδιο του Στέφανου Κασσελάκη και του Μανώλη Καπνισάκη με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον οικονομικό υπεύθυνο, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Μικρή ομάδα kasselistas, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθύβρισε τα στελέχη της ομάδας των «87» που έφταναν στην Κουμουνδούρου. «Παραιτήσου» φώναξαν στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, «μάθατε μόνο καρεκλάκια και καρεκλίτσες», «Μπράβο σου, Γεροβασίλη! Καλά τα καταφέρατε!» και «λέρα» ήταν μόνο μερικά από όσα άκουσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Ακόμα χειρότερα τα απαράδεκτα που άκουσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίο φώναξαν «να ψοφήσεις γελοίε», ενώ στον Κώστα Ζαχαριάδη: «Όξω, πουλημένε, αληταρά!».

Τι συζητά η Πολιτική Γραμματεία

Η Πολιτική Γραμματεία, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, συζητά τις εξελίξεις μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου και το κενό που έχει προκύψει στην εκπροσώπηση του κόμματος.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε νωρίτερα με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, και τη ρώτησε «ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για οικονομικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις».

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

Το καταστατικό του κόμματος δεν το ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, ορίζει όμως ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 16.1 ορίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».

Στο Άρθρο 20.5 ορίζει: «Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι το αποφασιστικό όργανο, δεν ετέθη από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ή τα άλλα στελέχη το θέμα της εκπροσώπησης μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Η σχετική συζήτηση άνοιξε μετά τη δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη.