Βήμα πρώτο

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το… «αμαρτωλό» δημοσιονομικό έλλειμμα (δηλαδή η διάφορα εσόδων και δαπανών της κυβέρνησης) διαμορφώθηκε το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ (σ.σ. ΑΕΠ: το σύνολο αγαθών και υπηρεσιών που παράγει η χώρα). Δηλαδή σε ποσό το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 32,3 δισ. ευρώ.

Βήμα δεύτερο

Χθες, η κοινοτική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε τα δικά της στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 (και αυτά πρέπει να δεχτούμε αφού δανειζόμαστε από την τρόικα). Το έλλειμμα του 2009 «έκλεισε» υψηλοτέρα, στο 15,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή η «ζημιά» στο δημόσιο έφτασε το 2009 στα 36,2 δις ευρώ.

Συμπέρασμα: Φέτος ξεκινήσαμε των αγώνα της μείωσης του ελλείμματος από υψηλότερο σημείο από ότι νομίζαμε…

Και πάμε στο 2010…

Βήμα τρίτο

Αφού η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δεχτεί τα στοιχεία της Eurostat, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υπολογίσει –ξανά- από πού τελικά ξεκίνησε -και πού θα φτάσει φέτος- η προσπάθεια για την μείωση του ελλείμματος. Αρχικά (πριν δηλαδή της ανακοινώσεις της Eurostat) το υπουργείο οικονομικών νόμιζε ότι θα μειώσει το έλλειμμα, φέτος στο 7,8% του ΑΕΠ (έτσι έγραψε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) θα το…. «μάζευε» δηλαδή στα… 18,5 δισ. ευρώ.

Βήμα τέταρτο

Τα νέα δεδομένα όμως απαιτούν επιπλέον προσπάθεια. Άρα το υπουργείο οικονομικών άλλαξε την εκτίμηση για το φετινό έλλειμμα. Πιστεύει τώρα, ότι φέτος με το πρόσθετο βάρος, το έλλειμμα θα κλείσει υψηλοτέρα, στο 9,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το έλλειμμα, η ζημία, θα φθάσει φέτος στα 22 δισ. ευρώ.

Βήμα Πέμπτο

Και επειδή ακόμα μπορεί να αναρωτιέστε γιατί μας νοιάζουν όλα αυτά. καταλήγουμε στα εξής: Ότι η αστοχία της κυβέρνησης στο υπολογισμό του ελλείμματος, δηλαδή η διάφορα ανάμεσα στην αρχική εκτίμηση και σε αυτά που ανακοινώθηκαν χθες, σημαίνει

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ:

(9,4% – 7,8%) = 1,6% ΑΕΠ επιπλέον μετρά! Και για να το μεταφράσουμε:

ΣΕ ΛΕΦΤΑ (ΠΟΥ… ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ)

(22 δις – 18,7 δις €) περίπου 3,5 δις ευρώ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα για το πώς θα μοιραστεί αυτή η επιπλέον ζημιά στα επόμενα χρόνια για να μην χρηστεί να πάρει, εδώ και τώρα, νέα σκληρά μέτρα για φόρους μισθούς και συντάξεις.