Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το ζήτημα με τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλέον ανέρχεται σε έξι, με πέντε ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας ακόμα θάνατος είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νόσου, τα οποία έχουν καταγραφεί εργαστηριακά, έφτασαν τα 33, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται είναι 8, με τους πέντε εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2024 μέχρι τις 31/07/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά τριάντα τρία εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα είκοσι εννέα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τέσσερα κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώστηκαν/δηλώθηκαν δεκαεπτά 17 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχει καταγραφεί, επίσης, ένα εισαγόμενο κρούσμα της λοίμωξης σε ασθενή που εκτέθηκε σε άλλη χώρα του εξωτερικού (δεν περιλαμβάνεται στην περαιτέρω ανάλυση).

Έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 73 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων = 83 έτη, εύρος 74 – 92 έτη).

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση του ΕΟΔΥ