Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να δώσει έγκριση σε δύο γυναίκες πυγμάχους που έχουν χρωμοσώματα ανδρών, αλλά βιολογικά είναι γυναίκες και στο παρελθόν δεν είχαν περάσει τα αποτελέσματα καταλληλότητας φύλου για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με άλλες γυναίκες.

Ο λόγος για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και τη Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά, που είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί.

Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ από τη Λιν, η οποία είναι δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, της αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο για την ίδια διοργάνωση.

Η ΙΒΑ ισχυρίστηκε ότι οι εξετάσεις των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ τα οποία είναι ανδρικά, αντί τα ΧΧ που έχουν οι γυναίκες.

Οι αθλήτριες δεν είναι τρανς, ενδεχομένως όμως πρόκειται για ίντερσεξ άτομα στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους.

Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, στην εφηβεία ή και αργότερα στο μέλλον.

Η περίπτωση των αθλητριών ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά από τη ΔΟΕ, όταν για διαδικαστικούς λόγους η IBA αποκλείστηκε από τη διοργάνωση των αγωνισμάτων στο Παρίσι.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ υιοθέτησε πιο «ελαστικούς» κανονισμούς από αυτούς της IBA.

Τελικά, οι αθλήτριες θα αγωνιστούν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες διαμαρτυρίες.

Είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας, Κέιτλιν Πάρκερ, σύμφωνα με την DailyMail συμπληρώνοντας ότι: «Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα».