Συνεχίζονται οι εκκενώσεις χωριών στην Εύβοια, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον Πισσώνα και καίει ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες εστίες.

Λίγο πριν τις 17:30 το απόγευμα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Αγίου Γεωργίου Αρμά, Καμαρίου και Καλυβιών από τη δήμαρχο Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές καλούνται να
απομακρυνθούν προληπτικά και να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία προς Χαλκίδα, σύμφωνα και με την επείγουσα ειδοποίηση από το 112, που ήχησε πριν από λίγο.

Σε διπλή ζώνη τα πυροσβεστικά προ του Αφρατίου

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο, για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι», προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Οι πολίτες της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούν, ιδιαίτερα με τρακτέρ αλλά κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα, προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό και περιμένουν το μέτωπο, ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ανοίγουν ζώνες προστασίας, για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα. Παράλληλα, εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς, που είναι πολύ μεγάλο, αν ξεφύγει, είναι πιθανό να κινηθεί προς τον Δήμο Ερέτριας.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 40 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν: 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δυνάμεις ενισχύονται και από τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τη Θεσσαλία, ενώ συνέχεια πετούν αεροσκάφη.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνεχή μηνύματα για εκκένωση

Λίγο πριν από τις 16:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αφράτι, το οποίο αναφέρει:

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας, απομακρυνθείτε προς Βασιλικό».

Λίγη ώρα νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής του Πισσώνα να είναι σε ετοιμότητα.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.