Η αναζήτηση για υγιεινές επιλογές διατροφής δεν σταματά ποτέ, και ένα από τα πιο πρόσφατα trends που έχει κλέψει την προσοχή πολλών στα social media είναι το νερό με σπόρους τσία. Τα οφέλη τους είναι πολλά και γνωστά, όμως αξίζει πραγματικά να εντάξετε αυτό το νέο ρόφημα στην καθημερινότητά σας;

Πώς να το φτιάξετε

Η διαδικασία για να ετοιμάσετε νερό με σπόρους τσία είναι απλή και γρήγορη. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει την ανάμειξη ενός κουταλιού σπόρους τσία με ένα ποτήρι νερό. Αν θέλετε να προσθέσετε γεύση, μπορείτε να βάλετε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ, μέλι ή ακόμη και λίγο χυμό φρούτου.

Οι περισσότεροι προτιμούν να βάζουν τα υλικά σε ένα μπουκάλι νερού και να το ανακινούν καλά, ώστε να μην κολλήσουν οι σπόροι μεταξύ τους και σχηματιστούν σβόλοι. Στη συνέχεια, αφήνουν το μείγμα να σταθεί για 10-15 λεπτά, ώστε οι σπόροι να απορροφήσουν νερό και να δώσουν μια πιο παχύρρευστη υφή.

Τα οφέλη της κατανάλωσης σπόρων τσία

Οι σπόροι τσία είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προάγουν την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχουν άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μια μερίδα περίπου 28 γραμμαρίων σπόρων τσία περιέχει περίπου 140 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10 γραμμάρια φυτικών ινών, 12 γραμμάρια υδατανθράκων και 9 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 είναι υγιή λιπαρά για την καρδιά.

Τι λένε οι χρήστες;

Η δημοτικότητα του νερού με σπόρους τσία έχει εκτοξευθεί χάρη στα social media, και ειδικότερα στο TikTok, όπου πολλές αναρτήσεις έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές. Μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι η κατανάλωση νερού με τσία έχει βελτιώσει την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. «Πίνω νερό με σπόρους τσία. Είμαι στην τέταρτη μέρα και επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Αυτό είναι το πιο αληθινό πράγμα που έχω μάθει ποτέ από το Διαδίκτυο. Ήμουν το πιο δυσκοίλιο άτομο που γνωρίζω. Κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα που πίνω σπόρους τσία… ποτέ δεν ήμουν καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά μια δημιουργός περιεχομένου.

Η γεύση και οι εναλλακτικές

Παρότι το νερό με σπόρους τσία έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του, δεν είναι απαραίτητο να το προτιμήσετε αν η γεύση του δεν σας αρέσει. Η πουτίγκα τσία είναι επίσης μια εναλλακτική λύση που προσφέρει παρόμοια οφέλη με μια πιο ευχάριστη γεύση για μερικούς ανθρώπους. Μπορείτε επίσης απλώς να ρίχνετε σπόρους τσία στο φαγητό σας, στη μαρμελάδα, στο γιαούρτι ή ακόμα και στο παγωτό.

Το νερό με σπόρους τσία φαίνεται να είναι μια εύκολη και υγιεινή επιλογή για όσους αναζητούν μια νέα προσέγγιση στη διατροφή τους. Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κάτι νέο και απλό, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το ρόφημα. Αν σας αρέσει η γεύση συνεχίστε, αλλιώς δοκιμάστε τις εναλλακτικές, αλλά κρατήστε αυτούς τους ευεργετικούς σπόρους στην καθημερινότητά σας.