«Δεν είμαι ο επόμενος Γιουσέιν Μπολτ ή ο Μάικλ Φελπς. Είμαι η πρώτη Σιμόν Μπάιλς», έχει δηλώσει η μεγάλη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής σχετικά με τις συγκρίσεις που γίνονται στο όνομά της. Και πράγματι, είναι άδικο να τη συγκρίνει κανείς με τον οποιοδήποτε, από τη στιγμή που έχει κατακτήσει 8 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 5 χρυσά και ακόμη 30 παγκόσμιους τίτλους.

Η Σιμόν Μπάιλς είναι χωρίς καμία αμφιβολία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής που έχουν υπάρξει ποτέ, αν όχι η μεγαλύτερη. Πρόκειται για ένα σύμβολο υπεροχής και αφοσίωσης στον αθλητισμό με επιδόσεις, διακρίσεις και καινοτομίες που την έχουν τοποθετήσει στο πάνθεον του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ήδη στο Παρίσι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό για τις ΗΠΑ και θα αγωνιστεί ξανά στον τελικό του σύνθετου ατομικού για την ευκαιρία να κερδίσει το ένατο Ολυμπιακό της μετάλλιο – και το έκτο της χρυσό.

Οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και η κακοποίηση

Όλα αυτά γίνονται λίγο καιρό αφότου η Simone Biles είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από τον αθλητισμό ύστερα από twisties που βίωνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα «twisties» στην ενόργανη γυμναστική αναφέρονται σε ένα ψυχολογικό μπλοκάρισμα που μπορεί να συμβεί στους αθλητές, όταν χάνουν τον προσανατολισμό τους στον αέρα κατά την εκτέλεση των στροφών και των ακροβατικών κινήσεων και που δείχνει να έχει ξεπεράσει.

Τα twisties δεν ήταν δυστυχώς η μόνη δυσκολία που παρουσιάστηκε στον δρόμο της. Μεγαλώνοντας σε δύσκολες οικογενειακές συνθήκες, η Σιμόν και τα αδέλφια της τοποθετήθηκαν σε ανάδοχη φροντίδα λόγω της εξάρτησης της μητέρας της από τα ναρκωτικά. Τελικά, υιοθετήθηκε από τον παππού της και τη σύζυγό του, οι οποίοι τη στήριξαν στα πρώτα της βήματα στην ενόργανη γυμναστική.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήταν μία από τις περισσότερες από 140 αθλήτριες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πρώην αθλίατρο, Larry Nassar, κάτι που την έκανε να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της. Η γενναία της μαρτυρία και η δημόσια στήριξή της στους επιζώντες συνέβαλαν στην καταδίκη του Nassar και την ανάδειξή της σε υπέρμαχο της ψυχικής υγείας και των επιζησάντων σεξουαλικής κακοποίησης.

Για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε έχει δηλώσει:

«Αφού άκουσα τις γενναίες ιστορίες των φίλων μου και άλλων επιζησάντων, ξέρω ότι αυτή η φρικτή εμπειρία δεν με καθορίζει. Είμαι πολύ περισσότερο από αυτό. Είμαι μοναδική, έξυπνη, ταλαντούχα, με κίνητρο και παθιασμένη. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι Η ΙΣΤΟΡΙΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή και υπόσχομαι σε όλους σας ότι δεν θα τα παρατήσω ποτέ… Δεν θα αφήσω έναν άνθρωπο και τους άλλους που του το επέτρεψαν να κλέψουν την αγάπη και τη χαρά μου».

«Είμαι κι εγώ μία από τις πολλές επιζήσασες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λάρι Νασάρ. Πιστέψτε με όταν σας λέω ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο αρχικά να προφέρεις δυνατά αυτές τις λέξεις από ό,τι είναι τώρα να τις γράψεις σε χαρτί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ήμουν απρόθυμη να μοιραστώ την ιστορία μου, αλλά ξέρω τώρα ότι δεν φταίω εγώ».

Γιατί αποκαλούν «GOAT» τη Σιμόν Μπάιλς

Σιμόν Μπάιλς

Η Σιμόν Μπάιλς αποκαλείται συχνά GOAT και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό. Πρόκειται για τα αρχικά του Greatest Of All Time, που σημαίνει η Κορυφαία Όλων Των Εποχών. Μερικές από τις διακρίσεις που το αποδεικνύουν:

Η Μπάιλς έχει καταφέρει να γίνει η πιο διακεκριμένη αθλήτρια της ενόργανης στην ιστορία, έχοντας στη συλλογή της 38 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει 8 Ολυμπιακά μετάλλια: 5 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα, ενώ στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχει κερδίσει 30 μετάλλια, εκ των οποίων 23 είναι χρυσά. Κατέχει επίσης το ρεκόρ για τους περισσότερους τίτλους παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο σύνθετο ατομικό (6) και έχει παρουσιάσει πολυάριθμες καινοτόμες κινήσεις που φέρουν το όνομά της.