Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ίσως το πιο ζεστό διήμερο μέχρι τις 10 του Αυγούστου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Ο Γιάννης Καλλιάνος βάζει τέλος στα περί καύσωνα, ξεκαθαρίζοντας σε ανάρτησή του ότι μέχρι και την Πέμπτη αναμένονται ήπιες θερμοκρασίες, το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό, όχι όμως με ακραίες θερμοκρασίες, και από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και πάλι στα επίπεδα των 36-37°C.

Και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει ότι την Παρασκευή και το Σάββατο θα επικρατήσουν τοπικά 40 βαθμοί Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ μικρή πτώση θα σημειωθεί από την Κυριακή.

Η ανάρτησή του Γιάννη Καλλιάνου

«Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού το επόμενο χρονικό διάστημα. Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, τελικά, μάλλον είναι μπερδεμένοι. Άλλοι περιμένουν ισχυρούς καύσωνες, άλλοι ξηρασίες και ότι δεν θα έχουμε νερό, άλλοι ακραίες βροχές και άλλοι επικίνδυνα μελτέμια.

Πάντως, σίγουρα, οι πολίτες τις επόμενες ημέρες αισθάνονται ότι -καιρικώς- κινδυνεύουν από κάτι, χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι τελικά μπορεί να είναι αυτό ή πως θα μπορέσουν να αξιολογήσουν σωστά την πληροφορία.

Και γιατί αναμένουν κάτι επικίνδυνο; Διότι ορισμένοι που ασχολούνται με τη Μετεωρολογία, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, σπεύδουν να δίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα “ειδήσεις” ακραίων καιρικών μεταβολών, αδιαφορώντας εάν τελικά υφίστανται, αν τρομάζουν και ταράζουν τους πολίτες ή αν τελικώς ευσταθούν.

Και ευλόγως, θα με ρωτήσετε: Γιατί ορισμένοι το κάνουν αυτό; Θα σας απαντήσω, όπως έχω την εμπειρία να έχω καταλάβει: Αν δεν είσαι ταπεινός ως άνθρωπος ή συγκροτημένος ως χαρακτήρας, κινδυνεύεις, η όποια μικρή ή μεγάλη δημοσιότητα και αν σου δοθεί, να μπορεί να αποδειχθεί εξαρτησιογόνος “ουσία”. Και αυτό, δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο με τις “ειδήσεις” ορισμένων προγνωστών καιρού, το βλέπουμε δίπλα μας, καθημερινά, μπροστά μας, είτε από πολιτικούς, είτε από ηθοποιούς, είτε από influencers, είτε από παίκτες reality, είτε από οιονδήποτε μπορεί να έχει δημόσια προβολή, με όποιο μέσο και για όση ώρα. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζεται να αναλύσω κάτι παραπάνω. Ας επιστρέψουμε τώρα στα δικά μας.

Στην εικόνα που έχω επισυνάψει, φαίνεται, κατά μέσο όρο, η πορεία της θερμοκρασίας στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κατά τη διάρκεια των επόμενων -σχεδόν- 10 ημερών. Η κόκκινη καμπύλη υποδηλώνει τη μέση τιμή της θερμοκρασίας και η μαύρη τις θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο τελικά θα σημειωθούν. Όπως είναι κατανοητό, η μαύρη καμπύλη, επειδή έχει προκύψει από τον μέσο όρο πολλών σεναρίων, δεν υποδηλώνει ακριβώς τις θερμοκρασίες που θα έρθουν, αλλά των μέσο όρων αυτών.

Για παράδειγμα, θα υπάρξουν κάποια τμήματα που θα έχουν λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες από τις δοθείσες (μαύρη γραμμή) και άλλα που θα έχουν χαμηλότερες. Όμως, η γενική «εικόνα» των θερμοκρασιών είναι περίπου αυτή που σας παρουσιάζεται.

Συμπεράσματα:

  • Αυτό που ίσως λίγο με προβληματίζει, είναι τα ισχυρά μελτέμια 7-8 μποφόρ που θα επικρατήσουν έως και αύριο Πέμπτη 1 Αυγούστου. Και αυτό για την πιθανή γρήγορη εξάπλωση κάποιας πυρκαγιάς στα ανατολικά και νότια της χώρας, αν υπάρξει, που το απεύχομαι.
  • Μέχρι και αύριο Πέμπτη θα σημειώνονται ήπιες θερμοκρασίες, κοντά στους 34-36°C για τα περισσότερα τμήματα. Από την Παρασκευή θα εξασθενήσουν οι άνεμοι και θα ξεκινήσει πάλι η άνοδος του υδραργύρου.
  • Το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό, όχι όμως με ακραίες θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 38°C. Τοπικά 40-41°C θα φτάσει μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία. Όμως, αυτή η καιρική εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας διότι θα έχει μικρή διάρκεια (το πολύ 2 ημέρες και κυρίως θα είναι λίγες οι περιοχές που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες των 40°C ή και τοπικά 41°C)
  • Από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει πάλι λόγω της νέας ενίσχυσης του μελτεμιού. Θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 36-37°C ενώ στη συνέχεια, σε βάθος χρόνου θα ανέβει λίγο παραπάνω, όχι όμως σε επίπεδα καύσωνα τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
  • Για τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή καιρικά συμπεράσματα από τώρα, δηλαδή για τις ημερομηνίες 8,9 και 10 Αυγούστου. Δεν φαίνεται όμως κάτι ακραίο ή γενικευμένο να μας απασχολεί, είτε από πλευράς πολύ αυξημένων θερμοκρασιών, είτε από πλευράς κάποιας ισχυρής κακοκαιρίας με βροχές.

ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑκούστηκαν και γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες σχετικά…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Wednesday, July 31, 2024

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Την Παρασκευή και το Σάββατο τοπικά 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση από Κυριακή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα δυτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διεθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 39 και πιθανόν τοπικά τους 40 βαθμούς, στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 04-08-2024

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες όπου τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χωρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 05-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.