Η ρωσική δικαιοσύνη ζήτησε σήμερα από τη σημαντικότερη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τη Memorial, να καταχωρηθεί «ως πράκτορας του εξωτερικού», μια αμφιλεγόμενη ονομασία που έχει αποδοθεί σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ρωσίας.

Οι ακτιβιστές της Memorial αμφισβητούν την ονομασία αυτή που δημιουργήθηκε βάσει ενός νόμου του 2012 που αναγκάζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική» δραστηριότητα να καταχωρούνται και να επιδεικνύουν σε κάθε τους ανακοίνωση ή δημόσια δραστηριότητα ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Αν και η μη κυβερνητική οργάνωση παραδέχεται ότι έχει λάβει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, η Memorial απορρίπτει κατηγορηματικά ότι έχει κάποια πολιτική δραστηριότητα.

«Κανένας χρηματοδότης και καμία δομή που χρηματοδοτεί τη Memorial δεν μας έχει ζητήσει ποτέ να εκτελέσουμε τις διαταγές τους. Το κέντρο λειτουργεί πάντα βάσει των δικών του στόχων», δήλωσε στη δικαιοσύνη ο διευθυντής της ΜΚΟ Αλεξάντρ Τσερκάσοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ρωσική δικαιοσύνη εκτιμά από την πλευρά της ότι η Memorial έχει πολιτική δραστηριότητα, συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επηρεάζει όσους λαμβάνουν αποφάσεις.