Οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν επισήμως το συνταγματικό όνομα, αλλά ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις ως μια πράξη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η erga omnes χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος. Αυτή υποχρεώνει τους κυβερνώντες να χρησιμοποιούν το Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια ‘Αντζελα ‘Αγκελερ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές».

Πηγή: ΑΠΕ