Χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 για να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο κερδίζοντας έκπτωση 3% έχουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης (30/7) μετατίθεται για τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 3% η οποία έληγε κανονικά σήμερα Τετάρτη (31/7) όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η διάταξη ορίζει ότι «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Ετσι, μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 2 Αυγούστου 2024 ή
  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου 2024 και τη δεύτερη έως τις 30 Αυγούστου 2024.

Επιχειρήσεις

Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στις 9 Αυγούστου 2024, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η διάταξη

Το άρθρο 5 της τροπολογίας προβλέπει τα εξής:

Μετάθεση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων/ νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2023 – Τροποποίηση παρ. 88 και 89 άρθρου 72 ν. 4172/2013

  1. Στην παρ. 88 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167), περί μεταβατικών διατάξεων και έναρξης ισχύος, τα εδάφια πρώτο και δεύτερο αντικαθίστανται και η παρ. 88 διαμορφώνεται ως εξής: «88. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 2α Αυγούστου 2024. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τη 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες έξι (6) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.
  2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
  3. Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%). Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.».