Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές χάραξε την πορεία των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης έως το 2027, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί από τους υπουργούς του εγρήγορση και αποτελεσματικότητα.

Με βασικό στόχο να μην χαθεί στην καλοκαιρινή ραστώνη το μομέντουμ της μεταρρυθμιστικής ορμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή ξεκαθάρισε ότι η Βουλή μεν μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές.

Απευθυνόμενος όμως και στους πολίτες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ειδικά στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει και παραμένει σε απόλυτη εγρήγορση ειδικά στην αγορά ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνεδρίαση είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς αποτιμήθηκε η πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα και χαράχτηκε η συνέχεια.

Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και οι μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες οι οποίες εμποδίζουν την πορεία προς τα εμπρός αποτελούν τους δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση και αποτελεί το μείγμα της πολιτικής της.

Ο απολογισμός και οι μεταρρυθμίσεις

Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν είναι λίγες. Το δημογραφικό, το κόστος στέγης, η κλιματική κρίση, τα κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων.

Ήδη στον κυβερνητικό προγραμματισμό προστέθηκαν επιπλέον 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, έχει υλοποιηθεί τους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας, το 42% των δεσμεύσεων για το 2024, και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.

Ο ορίζοντας

Πιο αναλυτικά για τη συνέχεια οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της 4ετίας είναι:

Η γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω μείωση συντελεστών στους φόρους, άμεσους και έμμεσους.

Ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας που είναι σε εξέλιξη με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο προληπτικός έλεγχος, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και οι συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Μια από τις βασικές παραμέτρους στον ανασχεδιασμό η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε μόλις χθες.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης –μια μεταρρύθμιση σε εξέλιξη– με στόχο την επιτάχυνση απονομής του δικαίου, ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο έκδοσης αποφάσεων έως το 2027.

Αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, σύνδεση χρηματοδότησης με ερευνητικά αποτελέσματα, εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία.

Αξιολόγηση, στοχοθεσία, επιβράβευση με χρηματικά bonus και κατάρτιση 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, με αυστηροποίηση και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο με αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

Ολοκλήρωση κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα (ο ορίζοντας είναι το 2025). Το 2025 το Κτηματολόγιο θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους και την τελική προθεσμία για δηλώσεις να κλείνει οριστικά στις 30 Νοεμβρίου.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων αναμένεται να μειωθεί στο μισό.

Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση στους διαγωνισμούς, μείωση των απευθείας αναθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων από συμφωνίες πλαίσιο.

Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ψηφιακή διαχείριση στόλου, χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανανέωση του στόλου λεωφορείων έχει ήδη ξεκινήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εθνική στρατηγική για τη στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Με επέκταση του ωραρίου σχολείων και παιδικών σταθμών. Με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για κοινωνική πολιτική και προσιτή στέγη για όλους, για την κάλυψη αναγκών δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές.