Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Βίτσα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κόμματος της Βουλγαρικής Αριστεράς, με επικεφαλής τους δύο συμπροέδρους Ιβάν Γκένοφ και Μαργαρίτα Μίλεβα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Συζήτησαν για την κατάσταση στις δύο χώρες, τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, τη συνεργασία κομμάτων της Αριστεράς και κινημάτων στα Βαλκάνια και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο κ. Βίτσας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί δημοκρατικά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μαζί με τον λαό, και στο πλαίσιο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων αντίστασης, στην ενδυνάμωση των δομών αλληλεγγύης προς τα φτωχά στρώματα και παρουσιάζει το δικό του πρόγραμμα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κερδισμένος από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης και θα συνεχίσει τη μάχη στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που θα έρθουν για μείωση συντάξεων και τη φορολογία ακινήτων, όπως και στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Για τις ευρωεκλογές του 2014 σημείωσε πως ο στόχος είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με διαφορά από το δεύτερο και να αυξήσει τις δυνάμεις της η Αριστερά συνολικά στην Ευρώπη. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο μεγάλη, καθώς στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς αναμένεται να ανακηρυχθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής στη μάχη των ευρωεκλογών.

Πρότεινε να υπάρξει ένας “οδικός χάρτης” για τη διεύρυνση των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Βουλγαρικής Αριστεράς.

Ο Ιβάν Γκένοφ έδωσε στοιχεία για την πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, την οικονομική κρίση και τη λιτότητα, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει συμπληρώσει 157 μέρες απεργίας, κι εξέφρασε ανησυχία για την εμφάνιση σκληρών ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα του. Το κόμμα της Βουλγαρικής Αριστεράς προτείνει να γίνουν εκλογές στη Βουλγαρία μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ο Πάνος Τριγάζης επισήμανε ότι το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται στο Σαράγεβο εκδηλώσεις από διεθνή κινήματα ειρήνης και είναι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει το δικό του όραμα για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ανάμεσα στα άλλα τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο φιλειρηνικής εξόρμησης για όλα τα Βαλκάνια, με αναφορές στον Ρήγα Φεραίο και τον Γρηγόρη Λαμπράκη, την οικοδόμηση σχέσεων με αριστερές κινήσεις και κοινωνικά κινήματα και την προώθηση της κουλτούρας της ειρήνης, του αντιφασισμού, του αντιμιλιταρισμού και της μη βίας.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τα στελέχη Νίκος Παυλίδης, Αλέκα Κρασοπούλου, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Ζήσης Ζάννας, Στράτος Κερσανίδης. Στην αντιπροσωπεία του κόμματος της Βουλγαρικής Αριστεράς συμμετείχαν ο Πέτκο Εντρεφ και η Ντομπρίνκα Κονιάροβα, μέλη της ηγεσίας του κόμματος.

Μετά τη λήξη της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη από την Αυστρία. Συζήτησαν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με την εφαρμογή των Μνημονίων και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για ανθρωπιστική κρίση και τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τα κινήματα αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.