Στην Εύβοια μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και μολδαβών πυροσβεστών, που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες από δασοκομάντο και 52 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. 

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα), εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς

Και η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη για την Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο παραμένει ενεργό πάνω από το Αφράτι και κινείται απειλητικά προς το χωριό Καμάρι.

Ο έντονος καπνός που «πνίγει» σχεδόν όλη την Εύβοια δυσκόλεψε το έργο των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, τα οποία αποχώρησαν πριν από λίγο από το σημείο της φωτιάς.

Το evima.gr επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,Φάνη Σπανό, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νύχτα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το πύρινο μέτωπο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία θα μας δυσκολέψει όλη τη νύχτα».

Ο κ. Σπάνος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν σπίτια ούτε το μοναστήρι του Αγίου Αρμά.

Τρία μηνύματα από το 112, εκκενώθηκαν χωριά

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου, κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση, που έγινε νωρίτερα, για τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς. Γι’ αυτό, όπως επισήμανε, μεταδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση από τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα με όλα τα μέσα, για να αντιμετωπιστεί η φωτιά

Ήδη οι πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο οι ριπές των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 8 μποφόρ, δημιουργούν νέες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι και μηχανές προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν τον χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή, έστω, υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φτάνουν ακόμη και μέχρι την Αττική.