Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στον Πισσώνα Ευβοίας.

Στην Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος, όπως είπε, θα δοθεί στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία θα βρίσκονται επί ποδός και θα εστιάσουν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. «Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό). Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI)

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας  δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς». Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

ευβοια

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς

Και η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη για την Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο παραμένει ενεργό πάνω από το Αφράτι και κινείται απειλητικά προς το χωριό Καμάρι.

Ο έντονος καπνός που «πνίγει» σχεδόν όλη την Εύβοια δυσκόλεψε το έργο των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, τα οποία αποχώρησαν πριν από λίγο από το σημείο της φωτιάς.

Το evima.gr επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,Φάνη Σπανό, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νύχτα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το πύρινο μέτωπο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία θα μας δυσκολέψει όλη τη νύχτα».

Τρία μηνύματα από το 112, εκκενώθηκαν χωριά

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου, κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση, που έγινε νωρίτερα, για τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς. Γι’ αυτό, όπως επισήμανε, μεταδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση από τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.


ευβοια
ευβοια
ευβοια

πηγή: ΑΠΕ