Όπως οι περισσότεροι γνωστοί ηγέτες της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια ζούσε υπό τη συνεχή απειλή της δολοφονίας. Ο θάνατός του στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, από πυραυλική επίθεση είναι αποτέλεσμα μίας από τις τελευταίες στοχευμένες επιθέσεις των Ισραηλινών στους εχθρούς του σε όλο τον κόσμο.
Ο τόπος και ο χρόνος της δολοφονίας του Χανίγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμα παράγοντα αποσταθεροποίησης της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί πλέον σε έναν περιφερειακό πόλεμο. Ένα «ατύχημα» στις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και τις στοχευμένες δολοφονίες είναι άλλωστε πάντα μια πιθανότητα, και το ρίσκο αυξάνεται συνεχώς.
Η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς είναι σίγουρα μια ένεση ψυχολογίας για το Ισραήλ, μια «ανάσα» για τον καθόλου δημοφιλή αυτή την εποχή Νετανιάχου και βέβαια ένα σκληρό χτύπημα για την παλαιστινιακή οργάνωση περίπου δέκα μήνες μετά το ξεκίνημα της επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα. Ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο, αν μια αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ήταν επιτυχημένη.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χανίγια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου ιρανού προέδρου. Ο Μαρζούκ χαρακτήρισε τη δολοφονία «κλιμάκωση, η οποία δεν θα περάσει ατιμώρητη» παρά το γεγονός πως οι δυνατότητες της Χαμάς για αντίποινα έπειτα από έναν χρόνο πολέμου με το Ισραήλ έχουν μειωθεί σημαντικά.
Μια τέτοια απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν οι σύμμαχοι της Χαμάς, οδηγώντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Ο θάνατος του Χανίγια, άλλωστε, έρχεται μόλις λίγες ώρες, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε έναν διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, και η περιοχή αναμένει την απάντηση της Χεζμπολάχ.
Το Ιράν, έχοντας δείξει ότι δεν είναι ικανό να προστατεύσει τους συμμάχους του ακόμα και σε δικό του έδαφος, χρειάζεται να σώσει τα προσχήματα. Ιρανός αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας σημείωσε την Τετάρτη πως οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη θα λάβουν απάντηση, σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al – Mayadeen». Στην ιρανική κρατική τηλεόραση ακούστηκε πως η δολοφονία θα προκαλέσει την αντεκδίκηση από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις των γύρω χωρών, που στηρίζονται από το Ιράν. Αρκετοί από αυτούς τους συμμάχους, όπως οι Χούθι της Υεμένης, έχουν ήδη εκτοξεύσει πυραύλους κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων τους τελευταίους εννιά μήνες, για να βοηθήσουν στην υπόθεση της Χαμάς.
Τα άμεσα θύματα της κλιμάκωσης αυτής δεν είναι άλλα από τον πληθυσμό της Γάζας αλλά και τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στα τούνελ της Χαμάς, κι αυτό καθώς οι όποιες συζητήσεις για εκεχειρία πήγαν και πάλι πολύ πίσω.
Ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, με έδρα την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Χανίγια ήταν πρόσωπο-κλειδί στις συζητήσεις με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ για την εκεχειρία και τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Η ιρανική τηλεόραση εκτιμούσε πως η δολοφονία του Χανίγια θα καθυστερήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για αρκετούς ακόμα μήνες.
Παρά το γεγονός πως η Χαμάς χρειάζεται συχνά πυκνά να αντικαθιστά τους ηγέτες της μετά τη δολοφονία τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, η απώλεια μιας διεθνώς γνωστής φιγούρας όπως ο Χανίγια αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο επιχειρησιακά. Ο 62χρονος βετεράνος της Χαμάς χειριζόταν τις σχέσεις της οργάνωσης με τους συμμάχους της στην Τεχεράνη και στην υπόλοιπη περιοχή, μεταξύ αυτών και η Χεζμπολάχ. Το Πολιτικό Γραφείο θεωρείται πιο ρεαλιστικό και ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε σχέση με τους σκληροπυρηνικούς της Γάζας.
Ο Χανίγια ήταν, μάλιστα, από τους θιασώτες του συνδυασμού της ένοπλης αντίστασης με τις διπλωματικές προσπάθειες, ενώ υιοθέτησε τη γραμμή που δέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: Guardian.co.uk