«Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους». Αυτή ήταν η τελευταία επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη με ημερομηνία 1η Αυγούστου 1973, που ήταν και η τελευταία μέρα της ζωής του.

Σαν σήμερα, ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), έδωσε τέλος στη ζωή του στο Σοργκούτ της Σιβηρίας, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε ή ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από τις συνθήκες εξορίας.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για συζητήσεις και έρευνες. Ωστόσο, η ζωή και το έργο του Ζαχαριάδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και τις πολιτικές εξελίξεις του 20ού αιώνα και η συνεισφορά του στον κομμουνιστικό αγώνα είναι αναγνωρισμένη.

Γεννημένος στις 27 Απριλίου 1903 στη Μικρά Ασία, ο Ζαχαριάδης ανέπτυξε από νωρίς πολιτική δράση. Το 1923 εντάχθηκε στο ΚΚΕ και σύντομα ανέλαβε σημαντικές θέσεις στο κόμμα.

Από το 1931, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, θέση που κράτησε μέχρι το 1956. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1941 έως το 1945 ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου αλλά επέδειξε αντοχή και αγωνιστικό πνεύμα. Ως ηγέτης του ΚΚΕ, ο Ζαχαριάδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο. Παρά τη σημαντική του συνεισφορά, οι απόψεις του ήταν συχνά αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις εντός και εκτός του κόμματος.

Το 1956, μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την καταδίκη του Σταλινισμού, ο Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ και στάλθηκε εξορία στη Σοβιετική Ένωση. Αρχικά στο Μποροβίτσι και αργότερα στο Σοργκούτ, ζούσε υπό περιορισμό μέχρι τον θάνατό του. Η αυτοκτονία του Ζαχαριάδη τον Αύγουστο του 1972 ήρθε ως απάντηση στις αδικίες που θεωρούσε ότι υπέστη.

Σε επιστολή του πριν τον θάνατό του, έγραψε: «Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους». Αυτή η φράση αποτυπώνει την έντονη πικρία και την απογοήτευσή του προς τους πρώην συντρόφους και την ηγεσία του κομμουνιστικού κινήματος που τον εξόρισαν και τον απομάκρυναν από την πολιτική σκηνή. Το 1991, το ΚΚΕ τον αποκατέστησε πλήρως, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα. Ο Νίκος Ζαχαριάδης παραμένει μια εμβληματική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας, με την κληρονομιά του να συνεχίζει να εμπνέει.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1498: Ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

1774: Ο Άγγλος θεολόγος, φιλόσοφος, χημικός και πολιτικός επιστήμονας, Τζόζεφ Πρίστλεϊ, απομονώνει το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

Ελληνική Σάλπιγξ

1821: Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ελληνική Σάλπιγξ».

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».

1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

1914: Ξεκινά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος όταν η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία.

1931: Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.

1936: Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαινιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

1944: Η Άννα Φρανκ γράφει την τελευταία της καταχώριση στο ημερολόγιό της, λίγο πριν η οικογένειά της συλληφθεί από τους Ναζί.

1954: Ο ποταμός Γιανγκ Τσε στην Κίνα πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

1960: Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του The Twist, που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.

1976: Ο Νίκι Λάουντα τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ, όταν το αυτοκίνητό του προσκρούει με δύναμη στις μπαριέρες και αναφλέγεται. Ο Αυστριακός οδηγός διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα, που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό του για όλη του τη ζωή.

1981: Ξεκινά η εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου MTV, με το βίντεο “Video Killed the Radio Star” των Buggles.

1991: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Αργεντινός σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

1997: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

2006: Ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο, πρώτος αναπληρωματικός πρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας, δεύτερος γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων, αναλαμβάνει από τον αδερφό του, Φιντέλ Κάστρο, καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Γεννήσεις

μομοα

1936 – Υβ Σεν Λοράν (Ενρί Ντονά Ματιέ), γάλλος σχειδαστής μόδας

1965 – Σαμ Μέντες, άγγλος σκηνοθέτης

1979 – Τζέισον Μομόα, αμερικανός ηθοποιός

1987 – Stan (Στράτος Αντιπαριώτης), έλληνας τραγουδιστής

Θάνατοι

30 π.Χ. – Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός

1464 – Κόζιμο ο πρεσβύτερος, Ιταλός τραπεζίτης και πολιτικός

1973 – Νίκος Ζαχαριάδης, Έλληνας πολιτικός

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού

Γιορτές

Ελέσα, Εύκλεος, Μάρκελος, Σολομονή