Η εκκλησιαστική οργάνωση «Opus Dei», που υπάγεται στην καθολική εκκλησία, κατηγορείται για στρατολόγηση παιδιών και την πλύση εγκεφάλου τους μέσω βάρβαρων μεθόδων, όπως το αυτομαστίγωμα και η χρήση αλυσίδων με καρφιά.

Ο φορέας που αναγνωρίζεται επίσημα από το Βατικανό ιδρύθηκε στην Ισπανία το 1928 από τον Josemaría Escrivá, που έπειτα από χρόνια ανακηρύχθηκε Άγιος από τους καθολικούς. Απαριθμώντας 95.000 μέλη διαθέτει παγκόσμια παρουσία και στόχο έχει «να φέρει τον άνθρωπο κοντά στον Θεό». Διαθέτει ιδρύματα, λέσχες και σχολεία, τα οποία διαχειρίζονται φιλανθρωπικά ιδρύματα, με την οργάνωση να δίνει την πνευματική καθοδήγηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επηρεάζει κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ από τα μέλη της το ένα τρίτο είναι άγαμα και για αυτόν τον λόγο διαθέτουν θέσεις ή υψηλά αξιώματα εντός της οργάνωσης.

Άτομα που αποχώρησαν από την «Opus Dei» περιέγραψαν στην εφημερίδα Financial Times τις εμπειρίες που βίωσαν, τονίζοντας ότι δέχθηκαν πλύση εγκεφάλου, για να μετατραπούν σε φθηνό εργατικό δυναμικό των ιερέων.

Ο ιδρυτής της «Opus Dei» και άγιος της καθολικής εκκλησίας, Josemaría Escrivá

Εξευτελισμός και ξύλο

Μαρτυρίες εφήβων από Κίνα, Κολομβία, ΗΠΑ, Ισπανία και Κένυα ανέφεραν ότι τα παιδιά προσεγγίζονται πάντα άτυπα και από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, χωρίς να γίνονται διακρίσεις σε αγόρια και κορίτσια. Συνήθως, ο μέσος όρος ηλικίας των νεοσύλλεκτων είναι τα 14 έτη και στόχοι αποτελούν όσοι είναι ευάλωτοι ψυχολογικά ή και οικονομικά.

Ένα άτομο, διατηρώντας την ανωνυμία του, ανέφερε πως «τα πάντα γίνονται με σχέδιο στρατολόγησης». «Το έχω βιώσει, με έχουν βάλει να το κάνω και τους έχω ακούσει να το παραδέχονται… Στοχεύουν τους αδύναμους ανθρώπους, τους ανθρώπους που χρειάζονται κάτι. Το σημαντικό είναι ότι σε κάνουν να αισθάνεσαι μέλος μιας ομάδας. Και όταν είσαι νέος και έφηβος με πολλές ανασφάλειες, αυτό έχει μεγάλη επιρροή», είπε.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «συνήθως θα σε βάλουν να εξομολογηθείς σε έναν ιερέα και μετά άτομα κοντά στην ηλικία σου θα σε προσεγγίσουν, για να γίνετε φίλοι. Στην πραγματικότητα βάζουν σε ένα δωμάτιο όλα τα παιδιά μαζί με τη διαταγή να κάνουν παρέα. Όταν είσαι νέος, αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πως ανήκεις σε μια ομάδα, μια οικογένεια, όμως απλώς εκτελείς εντολές».

Φωτογραφία από εκδήλωση της «Opus Dei»

Πέρα από το ειρηνικό καλωσόρισμα όμως, η υπόλοιπη διαδικασία φέρεται να κινείται τελείως στο αντίθετο ρεύμα. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι τα παιδιά αναγκάζονταν να δένονται με αλυσίδες που είχαν καρφιά και να αυτομαστιγώνονται, ώστε να μάθουν να πειθαρχούν. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι φέρεται να έδιναν σε κάθε έφηβο από ένα cilice, ένδυμα από χοντρό ύφασμα ή τρίχες ζώων που φοριέται στο δέρμα και ασκεί πίεση στη σάρκα, αποτελώντας μια πρακτική μετάνοιας. Ακόμη, οι ιερείς φέρεται να ελέγχουν τα οικονομικά των εφήβων και να τους ασκούν ψυχολογική βία, σε περίπτωση που δεν υπακούσουν τις εντολές.

«Με ενθάρρυναν να χρησιμοποιώ το cilice και ήμουν μόνο 15 ετών, ενώ με απέτρεψαν από το να αναφέρω κάτι στους γονείς και τους φίλους μου», είπε ένας άνδρας στην «FT». Ένα πρώην μέλος από τη Βρετανία είπε πως «τα 14 έτη ήταν το ελάχιστο όριο ηλικίας, για να ενταχτείς. Δεν υπήρχε τίποτα επίσημο στην όλη διαδικασία και κάποιο στοιχείο, για να ασκήσεις δίωξη στα δικαστήρια… Ένιωθες ότι έδινες την καρδιά σου στον Θεό… Έψαχναν νεαρά άτομα που λόγω ηλικίας δεν είχαν έρθει αντιμέτωπα με τη ζωή. Σου απαγόρευαν να έχεις φίλους, σεξουαλικές σχέσεις ή να βγαίνεις με άλλα άτομα».

Cilice, εργαλείο που φέρεται να έδιναν οι υπεύθυνοι σε εφήβους, ώστε να μάθουν να αυτοτραυματίζονται

Δουλειά για χάρη του Θεού…

Περίπου 43 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική κατήγγειλαν πριν από λίγο καιρό την «Opus Dei» για απλήρωτη εργασία. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι προσεγγίστηκαν με πρόσχημα τη θρησκεία και ότι ο Θεός θα τις βοηθούσε. Τελικά, κατέληξαν να καθαρίζουν ολόκληρα κτίρια της οργάνωσης χωρίς να πληρώνονται, ενώ όταν ζήτησαν μισθό, η απάντηση ήταν: «Θα σας ανταμείψει κάποτε ο ύψιστος».

Ακόμη, στην Ιρλανδία ερευνάται μια καταγγελία από το 1980, με βάση την οποία η οργάνωση φέρεται να έβαζε παιδιά και εφήβους να δουλεύουν σε δομές της. Η ιρλανδική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει, επειδή εκκρεμεί η υπόθεση, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι έφηβοι καθάριζαν, έπλεναν, σιδέρωναν και γενικώς φρόντιζαν δομές του φορέα, χωρίς να μπορούν να βγουν στον έξω κόσμο, εκτός κι αν ξέφευγαν.

Καθολικός ιερέας

Από την πλευρά της, η «Opus Dei» αρνείται όλους τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι με βάση το καταστατικό της -που έχει εγκριθεί από το Βατικανό- απαγορεύεται η στρατολόγηση ανηλίκων, πόσο μάλλον η πλύση εγκεφάλου.

Επίσης, στις κατηγορίες για απλήρωτη εργασία, εκπρόσωποι της οργάνωσης απάντησαν πως «οι άνθρωποι ξέρουν πού έρχονται… Εδώ είμαστε όλοι ίσοι και στόχος είναι να έρθουμε κοντά στον Θεό, όχι να ζητήσουμε υλική ανταμοιβή».