Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Ταϊβάν να κατασκευάσουν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης έναν τεράστιο στρατό από drones, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα που αυξάνει τις πιέσεις στην Ασία.

Το αμερικανικό κράτος θα πουλήσει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας 360 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν μέσω της εταιρείας RapidFlight, η οποία έλαβε το «πράσινο φως» να προχωρήσει το εγχείρημα ένα βήμα παρά πέρα.

Ταϊβανέζικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan (CSIST) στην πόλη Taichung της κεντρικής Ταϊβάν

Συγκεκριμένα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ταϊβανέζικη εταιρεία Thunder Tiger Group που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα, ώστε να παραχθούν drones με 3D εκτύπωση. Ορισμένα μοντέλα θα βασιστούν στα αμερικανικά που θα λάβει το ασιατικό κράτος, ενώ τουλάχιστον πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αποτελούν ταϊβανέζικες καινοτομίες.

Η παραγωγή θα γίνει αυστηρά στην Ταϊβάν και σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσίευμα του Interesting Engineering αναμένεται να παραχθούν 7.000 drones μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο ταϊβανέζικος στρατός θα προμηθευτεί συστήματα κατά των UAV, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν αντίστοιχα κινεζικά συστήματα.

Ασύμμετρος πόλεμος

Με βάση το δημοσίευμα, η Ταϊβάν εστιάζει στη στρατηγική του ασύμμετρου πολέμου και το στρατιωτικό της επιτελείο φέρεται να έχει εμπνευστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πολεμικό μέτωπο της Ευρώπης και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν συστηματικά drones, κάτι που έχει φέρει αλλαγές στη διεξαγωγή του πολέμου.

Έτσι, ο ταϊβανέζικος στρατός προσπαθεί να αντιγράψει τις στρατηγικές που βασίζονται σε μικρό ανθρώπινο δυναμικό και φθηνά αναλώσιμα υλικά, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη γιγαντιαία κινεζική βιομηχανία.

Μη επανδρωμένο ελικόπτερο που κατασκευάστηκε από το CSIST της Ταϊβάν

Στο πλαίσιο αυτό, η ασιατική χώρα έχει αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Chien Hsiang και πυρομαχικά ακριβείας, ενώ σχεδιάζει διάφορα UAV για αναγνωριστικές αποστολές και μικρά χτυπήματα ακριβείας.

Η Αμερική στηρίζει τις ταϊβανέζικες προσπάθειες και ειδικά εκείνες που δεν απαιτούν μεγάλη σπατάλη χρημάτων, καθώς λόγω των πολέμων της Ουκρανίας στην Ευρώπη και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή -σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει- δεν μπορεί να δαπανήσει νέα μεγάλα κεφάλαια στο μέτωπο του Ειρηνικού, ειδικά από τη στιγμή που αντίπαλος είναι η Κίνα.