«Ο Μαρξισμός δεν είναι τσιτάτα, αλλά εργαλείο για να καταλάβουμε τον κόσμο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Η άνοδος και η πτώση των εργατικών Διεθνών, Κύκλος 1ος: από τους Προδρόμους στην 1η Διεθνή» του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΤΟΠΟΣ».

Ο κ. Τσίπρας, αφού εξήρε τη συνέπεια και τη μεθοδικότητα με την όποια ο συγγραφέας έχει συλλέξει το υλικό για πρόσωπα και γεγονότα, τόνισε πως είναι αδύνατο να διαβάζουμε το βιβλίο χωρίς να σκαφτόμαστε και το σήμερα, που υπάρχει πάλι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Όπως είπε, κάθε αλλαγή στον τρόπο παραγωγής δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά η καταπίεση, ο φόβος και ο δισταγμός της κοινωνίας δεν είναι νέα φαινόμενα, σημειώνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα απελευθερώνουν συνειδήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως πρέπει να ξέρεις με τι θέλεις να αντικαταστήσεις αυτό που θέλεις να αλλάξεις και πως ο αγώνας εξακολουθεί να παραμένει μια διεθνής υπόθεση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μπορεί ο αγώνας να ξεκινάει από ένα χώρο δουλειάς αλλά ο ορίζοντας της ανατροπής βρίσκεται πέρα από τα εθνικά σύνορα»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η ενότητα είναι που κερδίζει και ότι δεν έχει νόημα η αντιπαλότητα στο εσωτερικό της Αριστεράς με αντικείμενο την ιδεολογική καθαρότητα. Όπως τόνισε «ο εχθρός είναι κοινός, και είναι η κοινωνική αδικία, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή».