Η Χαμάς έμεινε «ακέφαλη» μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, και μπορεί να έχουν περάσει λίγες ώρες από το γεγονός, όμως φέρεται να βρήκε ήδη τον αντικαταστάτη του, που θα ηγηθεί στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών από τη Γάζα, Μκάιμαρ Αμπουσάντα, ξεκαθάρισε πως η παλαιστινιακή οργάνωση μπορεί να εκλέξει γρήγορα νέο ηγέτη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, γιατί ποτέ δεν ήταν εξαρτημένη από πρόσωπα, αλλά από θεσμούς. «Υπάρχει εξάρτηση σε ορισμένα άτομα στη Χαμάς, αλλά η απουσία αυτών των ανθρώπων δεν οδηγεί σε κενό, γιατί η Χαμάς έχει θεσμούς και αυτοί οι θεσμοί είναι έτοιμοι να καλύψουν οποιοδήποτε κενό», είπε χαρακτηριστικά.
Αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ έδειξαν ως πιθανό διάδοχο του Χανίγια τον Χάλεντ Μασάλ, που ζει στο Κατάρ και είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο εξωτερικό. Αξιωματούχοι της οργάνωσης περιέγραψαν στη «New York Times» τον 68χρονο πολιτικό, ως το άτομο που «μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερη ομοφωνία στη Χαμάς από οποιονδήποτε άλλο».
Σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται ιδανική επιλογή, επειδή ζει στο εξωτερικό και όχι στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι εμπόλεμη ζώνη. Έτσι, θα μπορεί να ταξιδεύει συνέχεια, ώστε να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν την τύχη του πολέμου, αλλά και του παλαιστινιακού λαού.
Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας
Γεννημένος στη Δυτική Όχθη το 1956 ο Χάλεντ Μασάλ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς. Το 1997 μετανάστευσε στην Ιορδανία. Τότε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός του Ισραήλ, διέταξε τη δολοφονία του.
Το BBC έγραψε σε σχετικό δημοσίευμά του ότι πράκτορες της Μοσάντ εισήλθαν στην Ιορδανία μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες με πλαστά καναδικά διαβατήρια και χορήγησαν μια τοξική ουσία στον Μασάλ, όσο εκείνος περπατούσε αμέριμνος στον δρόμο.
Το νέο της απόπειρας δολοφονίας διαδόθηκε γρήγορα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε προσωπικά από τον Νετανιάχου να σώσει τη ζωή του παλαιστίνιου ηγέτη, υπό τον φόβο κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Πράγματι, ύστερα από πιέσεις του αμερικανού προέδρου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τη Μοσάντ να σώσει τη ζωή του ανθρώπου που επιχείρησε να σκοτώσει, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να στείλει αντίδοτο στην Ιορδανία, το οποίο και χορηγήθηκε στον Μασάλ.
Έκτοτε, ξεκίνησε να χτίζει την πολιτική του καριέρα ανεβαίνοντας στα αξιώματα της Χαμάς και το 2012 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Γάζα, όπου πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε ως ήρωα των Παλαιστίνιων. Το 2017 διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο εξωτερικό και κάποια στιγμή έγινε άτυπα το «δεξί χέρι» του Ισμαήλ Χανίγια, συνοδεύοντάς τον σχεδόν σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ.
Το «μανιφέστο» του Σαββάτου
Η ιστοσελίδα Jewish Press.com έγραψε πως θεωρεί φαβορί τον 68χρονο παλαιστίνιο πολιτικό για την ηγεσία της Χαμάς, γράφοντας άρθρο με τίτλο: «Και τώρα ήρθε η ώρα να δολοφονηθεί ο αντικαταστάτης του Χανίγια, ο Χάλεντ Μασάλ».
Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι ο Μασάλ εργαλειοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα, για να καταστήσει τη Χαμάς πιο αυτόνομη, αλλά και να σταματήσει την εξάρτηση από το Ιράν, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι δεν πρέπει η Τεχεράνη να δίνει εντολές στους συμμάχους της. Ως παράδειγμα, έφερε το «μανιφέστο» του Σαββάτου, ένα ρεπορτάζ του ιστότοπου «Al Arabiya», με βάση το οποίο στις 27 Ιουλίου ο Μασάλ μίλησε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, αφιερωμένη στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Εκεί τόνισε πως «ο κόσμος βρισκόταν σε κατάσταση χειμερίας νάρκης, όταν το παλαιστινιακό ζήτημα υπέστη πρωτοφανείς μεταμορφώσεις και η επίθεση έκανε τη Γάζα το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση στο εβραϊκό κράτος «συγκλόνισε θετικά τους ανθρώπους και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να ηττηθεί. Αυτές είναι μεταμορφώσεις στην ψυχή, τη συνείδηση και το πολιτικό όραμα και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής και μετασχηματισμού».
Εντούτοις, άσκησε άτυπα κριτική στους περιφερειακούς συμμάχους της οργάνωσης, χωρίς να κατονομάσει, αλλά δείχνοντας το Ιράν. Ο Μασάλ φέρεται να τους ευχαρίστησε «για την υποστήριξη όλο αυτό τον καιρό», αλλά τόνισε πως «η Χαμάς αναπτύσσεται συνέχεια» και «ως αυτόνομη οργάνωση θα πρέπει να λάβει μόνη της ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις».
Αναλυτές ανέφεραν ότι το συμβούλιο της Χαμάς είναι υπεύθυνο για τον διορισμό του νέου πολιτικού της ηγέτη, με την απόφαση να λαμβάνεται μάλλον τις επόμενες μέρες. Μέχρι τότε μπορεί να τοποθετηθεί ένας υπηρεσιακός ηγέτης, μόνο και μόνο για να υπάρχει τυπική επικοινωνία με τις ξένες δυνάμεις, χωρίς όμως να μπορεί στην πραγματικότητα να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.