Ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

«Δεν σχολιάζουμε αυτό το συγκεκριμένο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ μπορεί να αποτραπεί με την άμεση εφαρμογή ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, που απαγορεύει στις ένοπλες οργανώσεις στον νότιο Λίβανο να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δήλωσε πως έστειλε επιστολή σε δεκάδες ομολόγους του, καλώντας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 στο τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ.

Το ψήφισμα ορίζει πως καμία ένοπλη οργάνωση δεν πρέπει να έχει παρουσία ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου και τα σύνορα. Ο ποταμός απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως ο μοναδικός τρόπος να τον αποτρέψουμε είναι η άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701», αναφέρει στην επιστολή του ο Κατς.

Η Βαγδάτη προειδοποιεί ότι η δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Το Ιράκ καταδίκασε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε, σύμφωνα με ανακοίνωση, την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Η δολοφονία αυτή απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε.

Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ -Κατάεμπ Χεζμπολάχ στα αραβικά-, ισχυρή ιρακινή ένοπλη οργάνωση, σύμμαχος της Τεχεράνης, σε ανακοίνωσή τους στον επίσημο λογαριασμό τους στο Telegram δήλωσαν ότι σκοτώνοντας τον Χανίγια το Ισραήλ παραβίασε όλους τους κανόνες εμπλοκής.

Το κίνημα Αλ-Νουτζάμπα, της ίδιας συμμαχίας, δήλωσε νωρίτερα ότι οι σιωνιστές και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις πόρτες της κόλασης, αναφερόμενο στη δολοφονία του Χανίγια, στη στοχοθέτηση ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε ένα αμερικανικό πλήγμα κατά φιλοϊρανών μαχητών στο Ιράκ.

«Αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα μας αποτρέψουν αλλά θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας», προσθέτει.

Τους τελευταίους μήνες, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», πυρήνας ιρακινών φιλοϊρανικών κινημάτων, δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ, πλήττοντάς το με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αρκετές αεροπορικές επιθέσεις από τα ανατολικά, από τον Απρίλιο, αλλά δήλωσε ότι όλες αναχαιτίστηκαν προτού εισέλθουν στον εναέριο χώρο του.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, όπου είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το κίνημα υποσχέθηκε ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.

Πηγή: ΑΠΕ