Το σύνθημα για εφ’ όλης της ατζέντας επίθεση στην κυβέρνηση δίνει η ΝΔ. Η Πειραιώς ανοίγει τη βεντάλια των θεμάτων, εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για την «κοροϊδία» των χαμηλοσυνταξιούχων όσο και για την πλήρη απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει κρούσματα ανομίας όπως τα προχθεσινά στα Εξάρχεια.
Την ίδια ώρα, το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις έχει σημάνει συναγερμό στη ΝΔ, καθώς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διερευνούν όλες τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση, καθιστώντας την επί της ουσίας «συνένοχη».
Έτσι, διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η ιδιαίτερη μνεία που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, στο ενδεχόμενο αιτήματος για αυξημένη πλειοψηφία από την κυβέρνηση, αφού θεωρείται δεδομένο στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι το Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα νέο βαρύ πακέτο μέτρων. «Έχει συμφωνήσει σε μεγάλα πλεονάσματα 3,5%, για πολλά χρόνια μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα και έχει αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που αυτοί οι στόχοι επιβάλλουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως «δεν θα γίνουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα για να διαφύγει των δικών του ευθυνών».
Στο επιτελείο της ΝΔ υπογραμμίζουν τη στάση ευθύνης που κράτησε το καλοκαίρι του 2015 η ΝΔ, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα στο ευρώ, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαμοιράσει τις ευθύνες για τις νέες «καταστροφικές διαπραγματεύσεις» και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού είναι πολύ πιθανή ώστε να καταστούν οι δικές του ευθύνες… συλλογικές του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ επαναφέρουν με ηχηρή παρέμβαση 14 βουλευτών τα ερωτήματα για τυχόν διασυνδέσεις, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τη χρηματοδότηση, με την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ ξιφουλκεί εκ νέου κατά του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, καθώς μαζί με τα «λατινοαμερικάνικης κοπής» σενάρια, παρατίθενται ερωτήματα για τα ταξίδια Παππά – Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, τις καταγγελίες του δημοσιογράφου, Άρη Δαβαράκη, για χρηματοδότηση της ιστοσελίδας του από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την πολιτική βούληση στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαπλοκής.