Ο μόνος σίγουρος δρόμος για την αποτυχία της κυβέρνησης είναι να εγκλωβιστεί στο μνημόνιο και να μην υλοποιήσει τίποτα εκτός αυτού, απαντά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στο ερώτημα της εφημερίδας Freesunday, αν υπάρχει πολιτική πέρα από το Μνημόνιο. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αναφέρεται στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιγράφει ότι «οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει», όμως «υπάρχει μια συμφωνία που δεσμεύει και τις δύο πλευρές για την τήρησή της, όπως και ανοιχτά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δίνει μάχες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το κόκκινων δανείων».

«Σίγουρα δεν θα χαρακτηρίζαμε την διαπραγμάτευση ως έναν «ευχάριστο περίπατο» στην εξοχή, αλλά η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η στήριξή της από τον ελληνικό λαό μπορούν να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα προς όφελος της ελληνικής πλευράς», αναφέρει η κ. Σβίγκου και υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο τώρα είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία εκείνων των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και να μπει στις ράγες την επόμενη περίοδο η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ουδείς αμφισβητεί πως οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι αναγκαίες», το ζητούμενο, όμως, είναι αυτές οι παρεμβάσεις να διασφαλίζουν το διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση λόγω προσφυγικού, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτό ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Είναι αλήθεια ότι, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης μας, χρειαζόμαστε πολύπλευρη βοήθεια, όχι μόνο οικονομική. Από την άλλη μεριά, όμως, οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να τεθούν σε συνάρτηση με οικονομικά ανταλλάγματα», αναφέρει η κ. Σβίγκου προσθέτει όμως ότι «εμείς οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να πράξουμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν το ίδιο».

Για την υπόθεση Πανούση υπογραμμίζει ότι «μετά από αμέτρητες συνεντεύξεις, είδαμε -αμφιβόλου αξιοπιστίας- διαρροές διαλόγων να γίνονται πρώτο θέμα στα «δελτία των 8».

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής καταιγίδας, όπου στο πέρασμα της σαρώνονται υπολήψεις ανθρώπων, χάνοντας κάθε ιδέα μέτρου και δεοντολογίας. Τα ερωτήματα που γεννιούνται για τη σκοπιμότητα όλου αυτού είναι αμείλικτα», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου, κληθείσα να απαντήσει αν κατανοεί τη στάση συντρόφων της που έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά πως η προσωπική επιλογή του καθενός είναι σεβαστή, σημειώνει όμως ότι «η επιλογή του καλοκαιριού ήταν δύσκολη», εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υπερβεί πολλά από τα όρια του, «όχι όμως και το πιο θεμελιώδες, το να αγωνιστεί, δηλαδή, για να μη διαλυθεί η κοινωνική συνοχή».