Μια φυτική ουσία, η λουτεολίνη, που περιέχεται κυρίως στο σέλινο αλλά και στην πιπεριά, μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια μνήμης που παρατηρείται με το πέρασμα της ηλικίας.

Τα εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία «φέρνει» την απελευθέρωση εκείνων των μορίων που προκαλούν την φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, τα πειραματόζωα τράφηκαν με τροφές που περιείχαν λουτεολίνη επί τέσσερις εβδομάδες και αποδείχτηκε ό,τι στη συνέχεια, τα γηραιότερα ποντίκια, που είχαν καταναλώσει τη συγκεκριμένη φυτική ουσία, τα κατάφεραν καλύτερα σε διαφορετικά τεστ μάθησης και μνήμης ακόμα και σε σχέση με πιο νεαρά ποντίκια που δεν είχαν φάει λουτεολίνη.

Παράλληλα , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικιών που είχαν τραφεί με λουτεολίνη, ήταν παρόμοιο με αυτό των πολύ νεαρότερων πειραματόζωων.