Μια κίνηση που λίγοι εντόπισαν έκαναν τα μέλη της αποστολής των Αλγερινών κατά τη διάρκεια της ναυτικής παρέλασης στον Σηκουάνα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Κάποια από τα μέλη της αλγερινής αποστολής πέταξαν λουλούδια στα νερά του Σηκουάνα και συγκεκριμένα στο ύψος της Γέφυρας Σαν Μισέλ. Οι αλγερινοί είχαν μαζί τους κόκκινα τριαντάφυλλα τα οποία πέταξαν στο νερό για να τιμήσουν τους συμπατριώτες τους, θύματα της μεγάλης σφαγής από τη γαλλική αστυνομία το 1961.

Έναν χρόνο πριν η Αλγερία κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, η γαλλική αστυνομία είχε απαγορεύσει τον Οκτώβρη του 1961 στους «Αλγερινούς μουσουλμάνους εργάτες», τους «Γάλλους Μουσουλμάνους» και τους «Γάλλους Μουσουλμάνους της Αλγερίας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας την κυκλοφορία. Αυτό παρά το γεγονός πως εκείνη την εποχή οι περίπου 150.000 Αλγερινοί που ζούσαν στο Παρίσι θεωρούνταν Γάλλοι έχοντας και τα ανάλογα έγγραφα.

Το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο κάλεσε τότε τον αλγερινό πληθυσμό του Παρισιού να αντισταθεί στην οδηγία και να διαδηλώσει ενάντια στο ρατσιστικό λοκντάουν, στις 17 Οκτωβρίου του 1961. Ο αρχηγός της γαλλικής Αστυνομίας, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα καταδικάστηκε για τη συνεργασία του με τους κατακτητές Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έστειλε απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές, 7.000 αστυνομικούς και 1.400 άνδρες των ΜΑΤ για να μπλοκάρουν την εκδήλωση.

Περίπου 4.000 με 5.000 Αλγερινοί κατάφεραν να κάνουν τη διαδήλωση παρά τις αθρόες συλλήψεις που προηγήθηκαν. Η γαλλική αστυνομία μπλόκαρε την πορεία, το σώμα της οποίας άρχισε να οπισθοχωρεί. Τότε οι γαλλικές δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας πολλούς από τους διαδηλωτές. Πολλά από τα θύματα πετάχτηκαν από την αστυνομία στον Σηκουάνα από τη γέφυρα Σαιντ Μισέλ πολύ κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας το 1961 έκανε λόγο για 2 νεκρούς, όμως οι ιστορικοί ανεβάζουν τον συγκεκριμένο αριθμό στους 120 νεκρούς και τις συλλήψεις πριν και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 12.000.

Ο Γιαχία Κατσί, ένας Αλγερινός εργάτης στο αποχετευτικό σύστημα του Παρισιού ήταν ένας από τους νεκρούς που πετάχτηκαν από την Αστυνομία μέσα στον Σηκουάνα. Το νεκρό του σώμα δεν βρέθηκε ποτέ. Ο 28χρονος εγγονός του, είδε από την τηλεόραση τους αθλητές της Αλγερίας να πετούν λουλούδια εκεί που ο παππούς του δολοφονήθηκε και όπως δήλωσε αισθάνθηκε περηφάνεια. «Μια τέτοια χειρονομία, την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, είναι μνημειώδης τιμή για τα θύματα της 17ης Οκτωβρίου».

Λίγο μετά τη σφαγή στο Παρίσι το 1961, κάποιοι ακτιβιστές έγραψαν στη γέφυρα απ’ όπου η Αστυνομία ξεφορτώθηκε τα πτώματα των Αλγερινών «Εδώ πνίγουμε Αλγερινούς». Το σύνθημα σβήστηκε φυσικά αμέσως από τις αστυνομικές δυνάμεις, όμως η φωτογραφία έμεινε στην ιστορία.