Ο καιρός θεωρείται αβέβαιος για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς αναμένεται μεν νέο κύμα ζέστης, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει, με τον Γιάννη Καλλιάνο να σημειώνει πως θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανέφερε πως φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024. Ωστόσο, νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σάββατο 3/8.

Το meteo.gr παρουσίασε, λοιπόν, γράφημα με 32 προγνωστικά σενάρια από τις 29 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται η πορεία των αερίων μαζών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου νέα άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8. Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης, για το οποίο θα ενημερώσουμε σε νεότερη ανακοίνωση.

Η πρόγνωση Καλλιάνου

Ο παρουσιαστής καιρού του «Mega», Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε πως την Πέμπτη αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, ηπειρωτικά τμήματα, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 36-37 στα δυτικά, ηπειρωτικά και στα Επτάνησα, στους 34-36 στα βόρεια, στους 34-36 στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 30-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στο Ιόνιο, 4-5 μποφόρ, όπως και στο Αιγαίο, όπου θα φτάσουν τα 8 μποφόρ τοπικά.

Επίσης, τις επόμενες μέρες αναμένεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κι άλλο την Παρασκευή, ενώ είναι αβέβαιη η πορεία για μετά το Σαββατοκύριακο.