Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τράβηξε τα βλέμματα όλων και τα σχόλια ήταν ανάμικτα.

Αρνητικά σχολιάστηκε το πλάνο της αναπαράστασης του μυστικού δείπνου, ακόμη και από τη γαλλική καθολική εκκλησία, και γενικά τα σχόλια για το εικαστικό αποτέλεσμα της τελετής έναρξης δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, η τελετή ήταν «ένα πολύ ωραίο θέμα, με καταπληκτικές στιγμές».

Συγκεκριμένα για τις αντιδράσεις για τον Μυστικό Δείπνο, ο κ. Γαβράς, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε πως «είχε γυναίκες και δεν έμοιαζε καθόλου με τον Μυστικό Δείπνο, ήταν απλά άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι». Ωστόσο, ακόμα και αν είχε κάποιον υπαινιγμό ως προς τον Μυστικό Δείπνο, δεν το θεωρεί άσχημο, καθώς «ο πίνακας τελικά δεν παρουσιάζει τον Χριστιανισμό, έχει μια εικόνα του Χριστιανισμού μα δεν είναι ο Χριστιανισμός». Τέλος, βρήκε αρκετά ενδιαφέρον το παιχνίδι ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα, και σε αυτό που ενδεχομένως είναι η αλήθεια.

Μάλιστα εκφράστηκε θετικά για τους Γάλλους, λέγοντας πως ανέκαθεν τους άρεσε να πρωτοτυπούν.

Ο Κ. Γαβράς είδε ένα πολύ ωραία δεμένο σύνολο όπου τα πράγματα γεννιόντουσαν το ένα από το άλλο πολύ φυσιολογικά παρά τις όλες δυσκολίες. Δεν θα άλλαζε κάτι. Το καταπληκτικό, προσέθεσε, ήταν η πορεία της φλόγας, το ότι πέρασε από παντού, από σπίτια μέχρι και μουσεία. «Είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής».

Τέλος, ερωτηθείς σε ποιον δεν άρεσε η τελετή έναρξης, ο κ. Γαβράς «έδειξε» την ακροδεξιά. «Η ακροδεξιά αποζητά το παραδοσιακό, αρνούμενη την οποιαδήποτε αλλαγή. Παγκοσμίως η ακροδεξιά στάθηκε κριτικά απέναντι στην τελετή έναρξης. Ειδικά η Γαλλική ακροδεξιά είχε άγρια στάση απέναντι στην τελετή έναρξης, στάση την οποία γενικά συνηθίζει να έχει» είπε χαρακτηριστικά.