Στην Εύβοια μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές και, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Συνεχή τα μηνύματα από το 112

Η φωτιά απειλεί σπίτια και το 112 έχει ηχήσει αρκετές φορές στα κινητά των κατοίκων, που καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πετριές, προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο για την περιοχή Κριεζά, καλώντας τους για απομάκρυνση προς Βέλος.

Αργά το απόγευμα εκκενώθηκε το χωριό Κοσκινά, στους κατοίκους του οποίου στάλθηκε μήνυμα από το 112: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου». Σημειώνεται ότι για τον ίδιο οικισμό εκδόθηκε μήνυμα στις 15:46.

Ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 180 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα. Από αέρος επιχειρούσαν, μέχρι τη δύση του ηλίου, 16 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους.

Το απόγευμα της Δευτέρας κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο έδωσαν κι αυτοί μάχη, για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο.

Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επέτρεπαν στη φωτιά να επεκταθεί, αφού δυστυχώς είχε ήδη μπει στον κάμπο του Δύστου.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης – Κάηκε όχημα της πυροσβεστικής

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima, στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε πυροσβέστης, που έπαθε εγκαύματα και μεταφέρεται αυτή την ώρα στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στις φλόγες τυλίχθηκε, επίσης, φορητή-κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, όταν στην προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι πυκνοί καπνοί από την Εύβοια έφτασαν μέχρι τη Σαλαμίνα

Οι καπνοί από την πυρκαγιά στην Εύβοια εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση, είναι ορατοί σε όλη την Αττική, ενώ έφτασαν μέχρι τη Σαλαμίνα.

«Τα μποφόρ καθοδηγούν τις φλόγες στην Εύβοια»

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια», ανέφερε το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπίστωσε, «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις τη μάχη τους», ενώ «στο άλλο μέτωπο, προς το Δύστο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα, όμως η κατάσταση παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Η ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής – Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Εύβοια ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, σημείωσε σε ενημέρωσή του το απόγευμα της Δευτέρας ότι εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 3 και 17 λεπτά σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές και έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βορείων ανέμων, που έπνεαν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί, για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση», κατέληξε.