«Σκηνές χάους και αναρχίας», συμπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας, στρατιωτικών και πολιτών συνεχίζουν και σήμερα να σημειώνονται στο Ισραήλ, μετά την είδηση χθες ότι εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες συνελήφθησαν από μέλη της στρατονομίας ως ύποπτοι για τη σοβαρή κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου στη στρατιωτική βάση Σντε Τιμάν, οδηγώντας όχλο ακροδεξιών να εισβάλουν στη βάση και σε μία άλλη αργά το βράδυ, εξοργισμένοι με τις συλλήψεις.

Οι εξελίξεις σήμερα φάνηκε να αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις εντός της χώρας, σε μια περίοδο που Ισραήλ πολεμά σε διάφορα μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε ένταση και συμπλοκές, έπειτα από έφοδο αξιωματικών της ισραηλινής στρατονομίας στο Σντε Τιμάν στο νότιο Ισραήλ για να συλλάβουν τους ύποπτους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σκληροπυρηνικά μέλη της ισραηλινής ακροδεξιάς και ακροδεξιών βουλευτών και υπουργών αντέδρασαν αμέσως και έφτασαν έξω από τη βάση για να διαδηλώσουν. Η κατάσταση γρήγορα κλιμακώθηκε και οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη βάση προκαλώντας επεισόδια.

Οι εν λόγω στρατιώτες προέβαλαν αντίδραση στα μέλη της στρατονομίας που πήγαν να τους συλλάβουν. Ορισμένοι αντιστάθηκαν στη σύλληψη και ταμπουρώθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμά Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσαν ότι πήγαν στο Σντε Τιμάν για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των στρατιωτών. «Το θέαμα αξιωματικών της στρατονομίας να έρχονται να συλλαμβάνουν τους καλύτερους ήρωές μας στο κέντρο κράτησης του Σντε Τιμάν δεν είναι τίποτα λιγότερο από ντροπιαστικό. Συνιστώ στον υπουργό Άμυνας, στον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού (IDF) και στις στρατιωτικές αρχές να στηρίξουν τους πολεμιστές μας και να μάθουν από τον τρόπο λειτουργίας της σωφρονιστικής υπηρεσίας: η ελαφρά μεταχείριση των τρομοκρατών έχει τελειώσει. Οι στρατιώτες πρέπει να έχουν την πλήρη υποστήριξή μας», είπε.

Ένα άλλο μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες κατά των συλλήψεων των στρατιωτών «είναι δικαιολογημένες και τις υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά».

Ο πρωθυπουγός Νετανιάχου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσοκ καταδίκασαν χθες τις ταραχές έξω από τη βάση Σντε Τιμάν και απήθυναν έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν και ένας όχλος συγκεντρώθηκε αργά το βράδυ έξω από τη βάση Μπεϊτ Λιντ, επιχειρώντας να εισβάλει και σε αυτή.

Χθες το βράδυ, μετά το Σντε Τιμάν δεκάδες διαδηλωτές πήγαν στη βάση Μπέιτ Λιντ στο κεντρικό Ισραήλ, όπου οι στρατιώτες προσήχθησαν για να ανακριθούν. Και σε αυτή τη βάση διαδηλωτές εισέβαλαν. Ορισμένοι από αυτούς φορούσαν στρατιωτικές στολές και φαινόταν να ήταν οπλισμένοι. Η αστυνομία έφτασε και έδιωξε τους διαδηλωτές μέσω βίαιων συμπλοκών, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Οι εισβολές στις βάσεις προκάλεσαν την οργισμένη καταδίκη του Χαλεβί, ο οποίος τόνισε ότι αυτές έβλαψαν τον στρατό και την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μπροστά στα περιστατικά, ανώτατοι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεβί, αναγκάστηκαν να αναβάλουν κρίσιμες συζητήσεις για τις εχθροπραξίες στον βορρά στα σύνορα με το Λίβανο, όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται, ενώ ορισμένες μονάδες στη Δυτική Όχθη μετακινήθηκαν προς τις βάσεις που σημειώθηκαν οι ταραχές.

Ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ μάλιστα κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανοίξει έρευνα κατά του Μπεν Γκβιρ για την εμπλοκή του στα επεισόδια. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού που οδήγησαν τους διαδηλωτές στις βάσεις, προειδοποιώντας ότι τα επεισόδια αποτελούν πλήγμα για την ασφάλεια της χώρας και τη διεθνή της θέση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του στρατηγού Γιφάτ Τομέρ Γιερουσάλμι, Στρατιωτικού Γενικού Εισαγγελέα, μετά τα περιστατικά. Ο Γιερουσάλμι έγινε στόχος οργής από τους ακροδεξιούς, αφού εξέδωσε την εντολή για τη σύλληψη των στρατιωτιών. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ειδικές μονάδες θα αναπτυχθούν για την προσωπική του ασφάλεια και την ασφάλεια του σπιτιού του. Ο Χαλεβί υποστήριξε πλήρως την έρευνα του Τομέρ Γιερουσάλμι και της στρατονομίας για την ύποπτη κακοποίηση του Παλαιστίνιου κρατουμένου.

Υποστηρικτές των κατηγορουμένων στρατιωτών συγκεντρώνονταν σήμερα έξω από το στρατοδικείο πριν από την ακροαματική διαδικασία των στρατιωτών. «Αυτοί δεν είναι εγκληματίες, είναι στρατιώτες μας, που έδωσαν τους τελευταίους εννέα μήνες της ζωής τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε στους Times of Israel η σύζυγους ενός από τους κατηγορούμενους στρατιώτες.

Ένας στρατιώτης που υπηρετεί στην ανακριτική μονάδα της Στρατονομίας, που χειρίζεται την έρευνα για τα φερόμενα βασανιστήρια κατά του Παλαιστινίου, είπε ότι διοικητές τους ζήτησαν από τους στρατιώτες της μονάδας αυτής να αφαιρέσουν από τις στολές τους τα διακριτικά της μονάδας και τους μπλε μπερέδες τους ενώ βρίσκονταν έξω από τη βάση φοβούμενοι ότι οι διαδηλωτές θα βάλουν εναντίον τους. «Είναι τρελό, τώρα υποτίθεται ότι φοβάμαι τους Ισραηλινούς πολίτες και τους τρομοκράτες της Χαμάς;»

Η έρευνα εις βάρος των στρατιωτών ξεκίνησε αφού ένας κρατούμενος ύποπτος τρομοκρατίας μεταφέρθηκε από τη βάση σε νοσοκομείο με σημάδια σοβαρής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων στον πρωκτό του. Ο κρατούμενος είχε συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας πριν από εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ