Καλός ύπνος ίσον καλή ζωή, αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν απολαμβάνει στο έπακρο την ενέργεια που του χαρίζει μια νύχτα ποιοτικού ύπνου, αλλά και κανείς που δεν απογοητεύεται με την εξάντληση, όταν ξυπνάει πιασμένος μετά από μια νύχτα ανήσυχου και διακεκομμένου ύπνου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι είναι τι προκαλεί τον κακό ύπνο και ποιοι παράγοντες βοηθούν να πέφτουμε στο κρεβάτι και να κοιμόμαστε βαθιά και ήρεμα μέχρι το επόμενο πρωί. Τα στρώματα ύπνου είναι ένας από αυτούς τους βασικούς παράγοντες.

Αν ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη και πιασμένο σώμα ή νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε καθόλου, όταν κοιμάστε, τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αλλάξετε το στρώμα σας. Μπορεί απλά να έχει παλιώσει, ειδικά αν έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που το πήρατε. Ή μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Ποιες, όμως, είναι οι ανάγκες σας; Τι θα πρέπει να προσέξετε, όταν αγοράζετε στρώμα ύπνου, για να βρείτε αυτό που είναι φτιαγμένο για εσάς; Ρωτήσαμε τους ειδικούς της Delta Strom, μίας από τις παλαιότερες και πιο ενημερωμένες βιοτεχνίες κατασκευής χειροποίητων στρωμάτων, και μας εξηγούν.

Σκληρό ή μαλακό στρώμα;

Η πρώτη ερώτηση που κάνουν όλοι είναι αν το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό ή μαλακό. Η απάντηση σε αυτή την πολύ βασική ερώτηση είναι εξαρτάται. Σε πρώτη φάση, καλό είναι να αποφασίσετε ανάμεσα σε μια άλλη σχετική ερώτηση, δηλαδή αν θα αγοράσετε ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα. Τα ορθοπεδικά στρώματα ύπνου είναι αρκετά σκληρά, ενώ τα ανατομικά πιο μαλακά, αν και βγαίνουν σε διάφορες διαβαθμίσεις.

Γενικά, ένα ανατομικό στρώμα είναι πιο πιθανό να σας ταιριάζει, επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα υλικά και στα επίπεδα σκληρότητας. Αν στόχος είναι η χαλάρωση και η αίσθηση ότι το στρώμα αγκαλιάζει αρμονικά τις καμπύλες του σώματος, τότε το ανατομικό στρώμα προτείνεται ως λύση. Από την άλλη, αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και ορθοπεδικά προβλήματα, τότε ένα πιο σταθερό στρώμα, όπως είναι το ορθοπεδικό, θα δώσει στη σπονδυλική στήλη τη στήριξη που χρειάζεται.

Υλικά στρωμάτων ύπνου

Η διάκριση, βέβαια, δεν αφορά μόνο τις δύο μεγάλες αυτές κατηγορίες. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε και τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζεται ένα στρώμα. Τα υλικά αυτά είναι:

  • Συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell Springs: Με συνδεδεμένα ελατήρια κατασκευάζονται τα ορθοπεδικά στρώματα, αποτελώντας μία από τις παλαιότερες και πιο δοκιμασμένες τεχνολογίες. Είναι αρκετά σκληρά, όμως για ορισμένα ορθοπεδικά προβλήματα είναι απαραίτητα.
  • Ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs: Πρόκειται για ελατήρια, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους, οπότε η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στα ανατομικά στρώμα που είναι πιο μαλακά. Αποτελούν τα σκληρότερα ή μαλακότερα στρώματα, ανάλογα την διαβάθμιση των πρόσθετων  υλικών που χρησιμοποιούνται για την άνεση του στρώματος.
  • Memory foam: Το memory foam είναι ένα από τα πιο σύγχρονα υλικά που έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια. Ο μύθος γύρω από το όνομά του δημιουργήθηκε επειδή είναι υλικό που φτιάχτηκε από τη NASA! Η εκπληκτική του ιδιότητα είναι ότι αγκαλιάζει όλο το σώμα, χωρίς να ασκεί πίεση σε κανένα σημείο, ενώ παράλληλα θυμάται το σχήμα του (από εκεί βγαίνει και το όνομά του), ώστε κάθε φορά που ξαπλώνετε να απολαμβάνετε αμέσως την υπέροχη αίσθηση της χαλάρωσης.
  • Latex: To latex είναι υλικό που χρησιμοποιείται στα ανατομικά στρώματα και έχει την ιδιότητα να παίρνει το σχήμα της σπονδυλικής στήλης και να προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος. Ιδανικό για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, αφού είναι θερμορρυθμιζόμενο, ενώ ενδείκνυται -ως υποαλλεργικό υλικό- και για άτομα με αλλεργίες.
  • Αφρώδη υλικά: Με διάφορα αφρώδη υλικά, όπως πολυουρεθάνη, κατασκευάζονται τα στρώματα αφρού, τα οποία είναι ανατομικά, αγκαλιάζουν αρμονικά τις καμπύλες και ασκούν ομοιόμορφη πίεση σε όλο το σώμα.
  • Υβριδικά στρώματα: Τα υβριδικά στρώματα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και είναι εξαιρετικά για όσους θέλουν έναν συνδυασμό των πλεονεκτημάτων όλων των υλικών και δεν μπορούν να αποφασίσουν ανάμεσα στα σκληρά και τα μαλακά στρώματα.

Τελικά, τι στρώμα να διαλέξω;

Φυσικά, το να γνωρίζετε τα υλικά των στρωμάτων δεν απαντάει στο καίριο ερώτημα του τι στρώμα να διαλέξετε για εσάς. Αν θέλαμε να συνοψίσουμε που πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βάση για αυτή την απόφαση, θα ήταν τα παρακάτω σημεία:

  • Το σωματικό βάρος: Όσο χαμηλότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο πιο μαλακό στρώμα μπορείτε να διαλέξετε.
  • Τη στάση ύπνου: Αν κοιμάστε ανάσκελα, τότε η στήριξη της σπονδυλικής στήλης με ένα μέτριο προς σκληρό στρώμα με ελατήρια είναι απαραίτητη. Μέτριο ή σκληρό πρέπει να είναι το στρώμα και αν κοιμάστε μπρούμυτα, ώστε να μη βυθίζεται η λεκάνη προς τα μέσα. Από την άλλη, αν κοιμάστε στο πλάι, τότε ένα μαλακό στρώμα που δεν ασκεί πίεση στους γοφούς είναι ιδανικό.
  • Άλλα κριτήρια που καλό είναι να συνυπολογίσετε είναι την ανάγκη υποαλλεργικού στρώματος, τη θερμορρύθμιση του στρώματος, καθώς και το αν θέλετε να απομονώνει την κίνηση, απαραίτητο για ζευγάρια.

Δείτε όλα τα στρώματα της Delta Strom και επωφεληθείτε από την εξαιρετική τους ποιότητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.