Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, με την πανηγυρική συνεδρίαση στη Βουλή το πρωί και τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ.

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε θέλησα να βρεθώ στο κοινοβούλιο, τον χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πολίτευμά μας», είπε, «είναι πιο ισχυρό από ποτέ και τα γενέθλια της δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε χθες, για όσα θέλουμε σήμερα και για όσα μένουν να γίνουν αύριο. Η μεταπολίτευση σφράγισε την πορεία του τόπου, ο ιστορικός χρόνος είναι πυκνός και πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα θεωρούμε σήμερα δεδομένα στη ζωή μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι ανέλαβε να ανατάξει τη χώρα και να κλείσει τις πληγές του Κυπριακού. «Με γνώση και ωριμότητα το 1974 ο Καραμανλής θεράπευσε τις πληγές που είχαν αφήσει ανοικτές οι επίορκοι αξιωματικοί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άνοιξε τον δρόμο προς τη δημοκρατία».

«Η περίοδος αυτή αποδεικνύει την ανθεκτικότητα ενός λαού που κράτησε ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας. Τα γενέθλια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι μια συγκυρία τιμής αλλά αναστοχασμού για αυτά που μένουν να γίνουν αύριο», είπε και πρόσθεσε: «Με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ και οργάνωσε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές σε μια κάλπη που η πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων στήριξε το φιλόδοξο όραμά του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την αναδρομή του είπε ότι το Σύνταγμα του 1975 είναι το μακροβιότερο έως τώρα και αποτέλεσε ένα φωτεινό μονοπάτι για την εμβάθυνσή του στα πρότυπα της Ευρώπης, καθώς έδιναν βάρος στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι «πέρα από ετικέτες βαδίζει δίπλα δίπλα με την Ελλάδα, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Κυβερνήσεις δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος

«Η Ελλάδα προχώρησε αλλά όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε, γιατί χάθηκαν ευκαιρίες, καθώς σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι, και αναγκαίες αλλαγές έμειναν μισές με το κράτος να συμβιβάζεται με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι η επιτυχία της θεσμοθέτησης της δημοκρατίας στη χώρα μας μας κάνει να ξεχνάμε τις οικονομικές αστοχίες. «Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με στις θεσμικές αλλαγές και πρόκειται για μια μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που δίνει η Ελλάδα καθώς την κράτησαν πίσω η φοροδιαφυγή, η βία στα γήπεδα, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες κ.ά. και δεν αποκαθίστανται με έναν νόμο».

Αναφέρθηκε στα ριζωμένα συμφέροντα και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν μερικούς, αλλά αφορούν τους πολλούς.

Αναφέρθηκε στα χρόνια της χρεοκοπίας και ειδικά στο καλοκαίρι του 2015, όταν κινδυνεύσαμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης εξαιτίας ολέθριων κυβερνητικών χειρισμών. Στις μέρες μας ενώνεται το νήμα κεντρικών εθνικών στόχων. «Ζητούμενο είναι», είπε, «η ευρωπαϊκή σύγκλιση» και τόνισε ότι η εποχή που φτάνει τώρα πρέπει να είναι η εποχή των διδαγμάτων και των τολμηρών αλμάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι στόχοι για το σήμερα και το αύριο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του και τόνισε την ανάγκη ενός ισχυρού ΕΣΥ, την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και τη νομιμότητα παντού.

«Και κυρίως με σταθερές αυξήσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το εγχείρημα αυτό αποτελεί μονόδρομο» και τόνισε ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας διαπιστώνει ότι πολλά δόγματα της μεταπολίτευσης ήταν σκιάχτρα. «Παλιά ήταν ταμπού η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, θύμισε ότι τα προγράμματα των κομμάτων πρέπει να κοστολογούνται.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθουν ότι έχει έρθει η στιγμή να μειωθεί η απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», τόνισε ακόμα. «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974, είναι μια σύγχρονη χώρα με ισχυρές συμμαχίες, πιο στιβαρή οικονομία και με την κοινωνία πιο ενωμένη από όσο ήταν στο παρελθόν. Ομάδες που ζούσαν στο περιθώριο έχουν σήμερα όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός και η Έκθεση του Κράτους Δικαίου της ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες με τις λιγότερες συστάσεις».

Σε αυτή την αίθουσα είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «πρέπει να σταθούμε με πραγματισμό και ευθύνη απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και να μετατρέψουμε τα άλματα του παρελθόντος στα μεγάλα άλματα του μέλλοντος». «Η σημερινή ημέρα δεν ενδείκνυται για άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις» τόνισε και ζήτησε γόνιμες προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Τόνισε ακόμα ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τα γενέθλια της δημοκρατίας συμπίπτουν με τα γενέθλια της ΝΔ και στον δρόμο του υπεύθυνου πατριωτισμού βαδίζουμε και στις μέρες μας. Τα 50 χρόνια δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για μια καλύτερη δημόσια ζωή. Η ΝΔ μπορεί να γίνεται 50 ετών, αλλά τη διαπερνά η ίδια ορμή της εκκίνησης του 1974».

Περιγράφοντας την πορεία που θα ακολουθήσει είπε: «Κρατάμε στέρεους τους δεσμούς μας με την κοινωνία και αυξάνουμε τις ταχύτητες στο έργο μας. Καθώς πληρώσαμε πολύ ακριβά και σε αυτή την αίθουσα την αχρείαστη πόλωση, έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί. Οφείλουμε να κάνουμε τη δημοκρατία μας πιο ανθεκτική».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.