Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εκφωνήσει απόψε ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου θα προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με φόντο την ένταση στη σχέση των δυο συμμάχων, έπειτα από εννιά μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον καταγράφεται εν μέσω πολιτικού πυρετού στις ΗΠΑ, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο και την είσοδο στη σκηνή της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις, που πλέον φέρεται να έχει στην πράξη εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας τον Νοέμβριο.
Στον κ. Νετανιάχου είχε ήδη δοθεί η ευκαιρία να επέμβει στην αμερικανική πολιτική σκηνή το 2015, όταν προσπάθησε με την ομιλία που είχε εκφωνήσει τότε στο Κογκρέσο να αναγκάσει τον αμερικανό τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην κλείσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η σημερινή άλλωστε θα είναι η τέταρτη φορά —ρεκόρ για ξένο ηγέτη— που ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια και των δυο σωμάτων της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας.
Αναμένεται να αρχίσει την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου στην ειδική συνεδρίαση αυτή περί τις 21:00 (ώρα Ελλάδας).
Αύριο Πέμπτη, προγραμματίζεται να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η σχέση των δυο ανδρών είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ο κ. Νετανιάχου θα μεταβεί κατόπιν στο Μαρ-α-Λάγκο, στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου τον έχει προσκαλέσει ο Ρεπουμπλικάνος. Οι δυο πολιτικοί της δεξιάς έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως συνεννοούνται θαυμάσια.
Αξιοσημείωτα, ο κ. Νετανιάχου δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης της προεδρίας, αλλά των ηγετών του Κογκρέσου: την πρωτοβουλία ανέλαβε ο «speaker» Μάικ Τζόνσον. Την πρόσκληση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων προσυπέγραψαν, αν και όχι ακριβώς με ενθουσιασμό, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.
Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με την Κάμαλα Χάρις, τουλάχιστον σύμφωνα με την ομάδα της. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα βρίσκεται απόψε στο Κογκρέσο: το περιβάλλον της εξήγησε πως έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση, παρότι θεωρητικά θα έπρεπε να προεδρεύσει στη συνεδρίαση.
Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού —έφθασε προχθές Δευτέρα— στην Ουάσιγκτον προκαλεί αναστάτωση, κι όχι μόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Αρκετά ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών καταδικάζουν τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ειδικά το γεγονός πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων. Κάποια έχουν αναγγείλει πως θα μποϊκοτάρουν την ομιλία.
«Όχι, ο Νετανιάχου δεν είναι ευπρόσδεκτος στο αμερικανικό Κογκρέσο», συνόψισε μέσω X ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.
Ο πρόεδρος της Βουλής Τζόνσον έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
«Πάνω από 300» αμερικανοί εβραίοι ακτιβιστές, που διαδήλωσαν χθες εναντίον του πολέμου, συνελήφθησαν χθες μέσα στο Καπιτώλιο, ένδειξη της έντασης που ανεβαίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν δυσκολεύεται τους τελευταίους μήνες να κρύψει τον εκνευρισμό της για τις συνέπειες που έχουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, επιμένοντας να τονίζει δημόσια πως είναι απαραίτητη η προστασία των αμάχων και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο.
Ανακοίνωσε μάλιστα πως ανέστειλε τον Απρίλιο την παράδοση φορτίου βομβών 900 κιλών —χωρίς να εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο να διακόψει ευρύτερα τη στρατιωτική βοήθεια—, χειρονομία που αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί από το βήμα του Κογκρέσου τον στόχο που έχει θέσει να εξαλειφθεί η Χαμάς και να υπογραμμίσει την απειλή που εγείρει το Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones τη 13η Απριλίου εναντίον της χώρας του. Εκτιμάται πως θα απαιτήσει από την Ουάσιγκτον να δώσει στον στρατό του όσα χρειάζεται για να «τελειώσει» τον πόλεμο.
Από την άλλη, προτεραιότητα του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν είναι μάλλον να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, καθώς αναλυτές εκτιμούν —και συγγενείς ομήρων καταγγέλλουν— ότι προτιμά να κάνει σημειωτόν, λόγω της πίεσης που του ασκούν ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του, απειλώντας να τον ρίξουν.
Ζητούμενο για την Ουάσιγκτον είναι επίσης να προετοιμαστεί η επαύριον του πολέμου. Για αυτό, το χάσμα ανάμεσα στους δυο συμμάχους είναι τεράστιο: η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Την 7η Οκτωβρίου, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, πλην όμως 44 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Στις ισραηλινές αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις αντιποίνων που ακολούθησαν στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.090 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ