Μακριά από το νησάκι της λίμνης Μικρή Πρέσπα, τον Άγιο Αχίλλειο, θα χτυπήσει για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, η καρδιά του φεστιβάλ «Πρέσπες 2024». Με γνώμονα την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών, οι φετινές εκδηλώσεις, το δεκαήμερο από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Φλώρινας και στο Αμύνταιο.

Ο λόγος αυτών των αλλαγών, που θα συμβούν κατ’ εξαίρεση φέτος, είναι οι εν εξελίξει εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Πρεσπών, που δεν είναι βέβαιο αν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη του Φεστιβάλ. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων, με εκατό τοις εκατό σιγουριά. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το χρόνο, οπότε αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις αλλού», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του θεσμού του Φεστιβάλ των Πρεσπών, Γιώργος Λιάνης.

Η απόφαση για την αναγκαστική απομάκρυνση του Φεστιβάλ από το χώρο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και φέρει το όνομά του, συνοδεύεται όμως και από μία σκέψη: «Αν τελειώσει με το καλό το έργο, θα κάνουμε στις Πρέσπες κάτι σπάνιο και μοναδικό λίγο αργότερα», ανέφερε ο κ. Λιάνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το 2ο Βαλκανικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή έξι χωρών και χιλιάδων επισκεπτών, να πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες το μήνα Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τόνισε, από την επόμενη χρονιά -και με δεδομένο την ασφαλή πρόσβαση, το Φεστιβάλ των Πρεσπών θα αποκτήσει άλλη οντότητα και το 80% των εκδηλώσεων θα πραγματοποιείται στην Πρέσπα.

«Πρέσπες 2024» με μεγάλες συναυλίες και Βαλκάνιους καλλιτέχνες και χορευτές σε Φλώρινα και Αμύνταιο

Με την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Βαλκάνιοι Κόσμοι. Η πρώτη και τελευταία Ευρώπη» του Traian Stoianovich, από τον καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτριου Σταματόπουλου, θα ανοίξουν οι φετινές εκδηλώσεις στις 21 Αυγούστου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Την επόμενη μέρα, στο Νέο Δημοτικό Πάρκο της πόλης, θα δώσει μία μεγάλη συναυλία ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Ταυτόχρονα, κοντά στον ποταμό Σακουλέβα θα συναντηθούν εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, κάνοντας υπαίθρια εργαστήρια που θα διαρκέσουν από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου.

Το 2ο Βαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Πάρκο Φλώρινας στις 23 Αυγούστου, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, το Αμύνταιο θα φιλοξενήσει συναυλία αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, με τον Γιάννη Κότσιρα.