Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σημειώνονται από το πρωί στο αεροδρόμιο Βόννης-Κολωνίας, όπου ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τις παλάμες τους στο οδόστρωμα ενός από τους διαδρόμους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε μέλη της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά» (Letzte Generation) σκαρφάλωσαν στις 05:00 (τοπική ώρα) από φράχτη και κατάφεραν να βρεθούν στους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης, όπου κόλλησαν τις παλάμες τους στην άσφαλτο, προκαλώντας διακοπή των πτήσεων. Η αστυνομία απομάκρυνε τους ακτιβιστές χρησιμοποιώντας ειδικό διαλύτη και οι πτήσεις εκτελούνται και πάλι, το αεροδρόμιο ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η «Τελευταία Γενιά», η οποία ζητά να σταματήσει οριστικά η χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη έως το 2030, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι εγκαταλείπει αυτού του είδους τη δράση, στελέχη της όμως διευκρινίζουν τώρα ότι η απόφαση αφορούσε μόνο τη διακοπή οδικής κυκλοφορίας. Η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι υπέβαλε μήνυση εναντίον των ακτιβιστών για επικίνδυνη παρέμβαση στην εναέρια κυκλοφορία. Πρόσφατα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυστηροποίησε τη νομοθεσία για την ασφάλεια της αεροπλοΐας ακριβώς λόγω τέτοιων περιστατικών και ανάλογες παραβιάσεις επισύρουν πλέον ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

Πηγή: ΑΠΕ