Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν city break σε ευρωπαϊκές πόλεις. «City break» είναι ο τουρισμός πόλης και αφορά σε ταξίδια αναψυχής σε αστικές περιοχές που συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες.

Και κατά την παραμονή, ανακαλύπτετε τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και αξιοθέατα της περιοχής. Στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές πόλεις που ενδείκνυνται για city break, όλες τις εποχές του χρόνου. Στους παράγοντες που υπολογίζουν οι ταξιδιώτες, είναι όσα έχεις να κάνεις και να δεις σε μια περιοχή και κυρίως να είναι ένας οικονομικός προορισμός.

Βαρσοβία Πολωνία

Και σε αυτή την κατηγορία που τα συνδυάζει όλα, συναντάμε στην κορυφή την Βαρσοβία. Σύμφωνα με τη Quotezone, μια εταιρεία ταξιδιωτικής ασφάλισης, η πολωνική πρωτεύουσα είναι η πιο προσιτή για city break καθώς δεν έχει τουριστικό φόρο, ενώ διαθέτει τις πιο προσιτές επιλογές δωματίων σε ξενοδοχεία.

Αλλά, η Βαρσοβία δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι μια πόλη, αναγεννημένη από τις στάχτες της, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που την κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά, αποτελώντας σήμερα έναν πολύ ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό.

Βαρσοβία Πολωνία

Βρίσκεται στις όχθες του Βιστούλα στην περιοχή του Ματσοβιέσκι και αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Πολωνίας. Την Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας την αποκαλούν και «πόλη του Φοίνικα», καθώς αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της μετά την ολοσχερή καταστροφή της από τους Ναζί.

Η αίσθηση του μεσαιωνικού παρελθόντος της πόλης ωστόσο παραμένει αναλλοίωτη και για αυτόν το λόγο φέρει τον τίτλο του «Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την UNESCO. Η πλατεία της παλιάς αγοράς περιβάλλεται από γοτθικές εκκλησίες, κομψά καφέ και μουσεία, ενώ στην ανατολική μεριά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται η πλατεία του Κάστρου με το Βασιλικό Κάστρο, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Βαρσοβία Πολωνία

Η περίφημη Βασιλική οδός έχει μήκος 4 χιλιομέτρων, χωρίζοντας την πόλη από τα βόρεια ως τα νότια. Η Αναγέννηση και το μπαρόκ συναντιούνται με γοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία στην κεντρική της πλατείας.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, είναι το Προεδρικό Μέγαρο και το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, όπως και το Παλάτι του Βιλανόβ, που κατασκευάστηκε με πρότυπο το αντίστοιχο των Βερσαλλιών.

Βαρσοβία Πολωνία

Επίσης, το νεοκλασικό Ανάκτορο Lazienki, το οποίο συχνά αποκαλείται και «Ανάκτορο των Νερών». Στο πάρκο Lazienki, έναν από τους ωραιότερους, ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους της Βαρσοβίας διοργανώνονται συναυλίες ζωντανής κλασικής μουσικής από διάσημους πιανίστες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Σοπέν. Το σπίτι του Σοπέν, επίσης, του περίφημου συνθέτη αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Βαρσοβία Πολωνία

Τέλος, το Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας αφηγείται τα γεγονότα της εξέγερσης, που έλαβαν χώρα πάνω στα απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.