«Σήμερα τιμούμε πρώτα απ’ όλα όλες και όλους που πάλεψαν ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Σημείωσε ότι οι πράξεις τους θα είναι πάντα φωτεινό παράδειγμα για μία κοινωνία δίκαιη ελεύθερη και ανθρώπινη.
Επισήμανε ότι παράλληλα «η σημερινή επέτειος όμως είναι και μία διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, των απειλών κατά της δημοκρατίας». Σχολίασε ότι βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, «την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζί ,τις ιαχές του μίσους και του φόβου και της βίας, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε και να υπενθυμίσουμε προς όλη την κοινωνία ότι ο αγώνας για την δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματάει ποτέ».
Υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα είναι και γιορτή της αντίστασης, η οποία «αποτέλεσε την προϋπόθεση της προόδου και αυτό οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε σήμερα που το σύστημα εξουσίας καλεί τους πολίτες και την νέα γενιά σε συμβιβασμό, περιορισμένες προσδοκίες, σε υπόκλιση σε πελατειακές σχέσεις και ατομική λύση». «Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους μαρτυρικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου και να μην επιτρέπουμε την απώλεια της ιστορικής μνήμης και την αποϊδεολογικοποίηση της αντιδικτατορικής πάλης», τόνισε.
Ο κ.Φάμελλος σημείωσε ότι «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί χρέος μας να μη λησμονούμε τους αγώνες του λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Είπε ειδικότερα ότι η Μεταπολίτευση «παράλληλα αποτέλεσε και την πολιτική στιγμή κατοχύρωση της αξίας και του ρόλου των δημόσιων αγαθών του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου αλλά και της αξίας της πολιτικής». Είπε ότι τα πρώτα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις εκφράζοντας το παλλαϊκό κοινωνικό αίσθημα συναγωνίστηκαν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων κράτους δικαίου, φέρνοντας μας πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πολύ πριν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στα θέματα θεσμών.
Επισήμανε ακόμη ότι η Μεταπολίτευση χαρακτηρίστηκε από μεγάλες τομές όπως το προοδευτικό Σύνταγμα του ‘75, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, αλλά και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, χαρακτηρίστηκε από την ένταξη αλλά και από την ευρωπαΐκή πορεία της χώρας, από την μεγάλη πολιτική αλλαγή του ‘81 που κατοχύρωσε την επικράτηση του τρίπτυχου εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση. «Αλλά και με τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους με κεντρικό υπόδειγμα το ΕΣΥ που ξαναγίνεται επίκαιρο στις μέρες μας, αλλά και της βασικής αξίας της κοινωνικής δικαιοσύνης για την Ελλάδα των μη προνομιούχων», είπε. «Αλλά και πρόσφατα», συνέχισε, «η έξοδος από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσαν μεγάλες πολιτικές τομές που επιβεβαίωσαν και κατοχύρωσαν την αξία της πολιτικής».
Επισήμανε ότι από την άλλη μεριά «η μεταπολίτευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια διπλή τραγωδία του ελληνισμού, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού που παραμένει 50 χρόνια, που αποτελεί αποτύπωμα της χούντας». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα όμως κηλίδωσαν την Δημοκρατία μας οι πελατειακές σχέσεις η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η επικράτηση της κομματοκρατίας, η διαφθορά, η οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία που ζήσαμε». Σχολίασε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν σημαίνει κάτι η Μεταπολίτευση για τους νέους μας, αν συνεχίζει να συνδέεται με τις αξίες της προόδους και της Δημοκρατίας, «γιατί η κοινωνία βιώνει μια ύφεση και ως προς την πρόσβαση στα αγαθά της προόδου αλλά και ύφεση προσδοκιών».
Υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η Μεταπολίτευση, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της, τη διαφάνεια, το κράτους δικαίου, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά και στο δικαίωμα στην ευημερία. Η κοινωνία εμφανίζει μια επικίνδυνη υποχώρηση αξιών…».
Σχολίασε ότι «δυστυχώς έχουμε πολλά στοιχεία ότι η Δημοκρατία μας αδυνατίζει, απομακρυνόμαστε από το κράτους δικαίου, η πολιτική βρίσκεται στο ναδίρ της αξιοπιστίας». Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι πολλαπλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, η απαξίωση του Συντάγματος που καταγράφονται και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε πλείστες άλλες αποφάσεις, τροφοδοτούν την περαιτέρω απαξίωση των λειτουργιών της πολιτείας αλλά και απολίτικες σκοταδιστικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές». Τόνισε ότι «η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ιδιαίτερα σήμερα που γεωπολιτικές αλλαγές,η δημογραφική κρίση αλλά και η επερχόμενη κλιματική καταστροφή, θέτουν νέες υψηλότερες απαιτήσεις για ενίσχυση της πολιτείας και της επάρκειας της. Ταυτόχρονα οι συνθήκες απαιτούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο». Σημείωσε ο κ. Φάμελλος ότι «η πολιτική οφείλει να εμπνεύσει την κοινωνία, να πατήσουμε γερά στις αξίες της μεταπολίτευσης, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την προστασία των δημοσίων κοινωνικών αγαθών», προσθέτοντας ότι αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνικά δίκαιο και ισχυρό κράτος.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «σήμερα το κράτος δικαίου εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την τραγωδία των Τεμπών, την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ, την βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, τις επιθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, την διαρροή προσωπικών δεδομένων και την χρήση τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς». «Το σκάνδαλο των υποκλοπών στιγματίζει τη δημοκρατία μας όσο δεν αποδίδονται ευθύνες», τόνισε.
Καταληκτικά είπε ότι μπροστά στις νέες μεγάλες προκλήσεις αλλά και στις απαιτήσεις που έχει και η χώρα και η οικονομία οφείλουμε όλοι και όλες να εργαστούμε για μια προοδευτική διέξοδο της χώρας μας.