Την αποτύπωση και χαρτογράφηση αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό για το 2024, επιχειρεί αυτή την περίοδο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συλλογή στοιχείων πραγματοποιείται μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου (www.ekt.gr/agoraergasias) που απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στόχος της χαρτογράφησης αναγκών στην αγορά εργασίας είναι η καταγραφή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο: α) των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, β) αιτιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την αναζήτηση προσωπικού, γ) προτάσεων που θα βελτιώσουν το πλαίσιο που αφορά την απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις και τον εντοπισμό του κατάλληλου προσωπικού.

Από την υλοποίηση της δράσης αναμένεται να εξαχθούν κλαδικά και γεωγραφικά συμπεράσματα, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς και μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον βαθμό οργάνωσης των επιχειρήσεων, το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τις δυσκολίες κατά την εξεύρεση προσωπικού, το είδος των αναζητούμενων θέσεων εργασίας και των κινήτρων που προσφέρονται για την πλήρωσή τους.

Στη βάση των ευρημάτων της δράσης χαρτογράφησης, θα αναζητηθούν, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση και την επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα, ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις για την αναζήτηση και τον εντοπισμό του κατάλληλου προσωπικού για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν το σύντομο ερωτηματολόγιο, έως τις 31 Ιουλίου 2024.

Σημειώνεται ότι όλες οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο υποβάλλονται ανώνυμα και θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών δεικτών.