Φέρουν σημάδια που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε κάποιο φίλτρο του Instagram- οφείλονται ωστόσο στην πατίνα του χρόνου. Οι παρακάτω φωτογραφίες έχουν ηλικία ενός αιώνα και βγήκαν με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένης φωτογραφικής μηχανής με τρεις φακούς!

«Πατέρας» τους είναι ο Ρώσος χημικός και πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας Sergey Prokudin-Gorsky, ο οποίος τις έβγαλε μεταξύ 1901 και 1915, την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την αυγή της Ρωσικής Επανάστασης.

Δουλεύοντας για λογαριασμό του Τσάρου Νικολάου του Β’, ο Prokudin-Gorsky είχε στη διάθεσή του ένα τρένο εξοπλισμένο με ειδικό σκοτεινό θάλαμο για να εμφανίζει τις φωτογραφίες του. Του δόθηκε η άδεια να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ρωσίας- με ειδικό «πάσο» που του έδινε πρόσβαση παντού- προκειμένου να αποτυπώσει στο φακό του τις ζωές των Ρώσων.

Αυτό που σήμερα απαιτεί απλά να πατήσει ένα κουμπάκι ακόμα και στο κινητό σου τηλέφωνο, σήμαινε για τον Prokudin-Gorsky να τραβάει την ίδια φωτογραφία τρεις φορές χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή με τρεις φακούς.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς ήταν αυτή η μηχανή, εξηγεί η Daily Mail, επειδή δεν έχουν διασωθεί δικές της φωτογραφίες ή σχέδια αλλά εκτιμάται πως μπορεί να είχε τρεις φακούς τον έναν πάνω στον άλλο ή έναν μόνο φακό με εναλλασσόμενα φίλτρα, ένα κόκκινο, ένα πράσινο κι ένα μπλε. Για την εμφάνιση της τελικής φωτογραφίας οι τρεις φωτογραφίες ενώνονταν σε μία, που είχε το έγχρωμο αποτέλεσμα.

Ο Prokudin-Gorsky γεννήθηκε στη Murom, εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και σπούδασε χημικός, δίπλα σε αναγνωρισμένους επιστήμονες στην Αγία Πετρούπολη, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Μεγαλώνοντας μεγάλωσε και το πάθος του για τη φωτογραφία κι έτσι ανέπτυξε την τεχνική του για την εμφάνιση έγχρωμων φωτογραφιών και στη συνέχεια συνέλαβε το μεγάλο σχέδιό του να φωτογραφίσει το ρωσικό έθνος, την ιστορία και τον πολιτισμό του αλλά και τον εκμοντερνισμό της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Η Ρωσική Επανάσταση έβαλε τέλος στο τσαρικό καθεστώς που τον χρηματοδοτούσε κι έτσι το 1918 εγκατέλειψε την πατρίδα του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1944.

Η συλλογή Prokudin-Gorsky περιλαμβάνει 2.607 φωτογραφίες τις οποίες αγόρασε από τους γιους του η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1948. Λέγεται πως το αντίτιμο ήταν- με την αξία του σε σημερινά λεφτά- 50.000 δολάρια.


Δείτε τις φωτογραφίες

Και η πρόδρομος των σημερινών selfie, τραβηγμένη το1912… Ιδού ο φωτογράφος