Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενισχύσει την δύναμη της αποστολής του Οργανισμού στη Συρία και να επεκτείνει την εντολή του ώστε να μπορεί να προστατεύει τους αμάχους μετά την ραγδαία κλιμάκωση της βίας στη χώρα, με μια επιστολή του η οποία διέρρευσε σε ΜΜΕ χθες.

Οι εικόνες ματωμένων πτωμάτων παιδιών και αμάχων που σφαγιάστηκαν στη Χούλα σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προκάλεσαν σοκ σε πολλούς σε διεθνές επίπεδο και υπογράμμισαν την αποτυχία της εκεχειρίας που άρχισε να εφαρμόζεται πριν από έξι εβδομάδες στο πλαίσιο του σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης που είχε αρχίσει πριν από 14 μήνες, όταν άρχιζαν οι διαδηλώσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Ο Νάμπιλ Ελαράμπι καταδίκασε τις επιθέσεις στην επιστολή του προς το ΣΑ και «παρότρυνε» τα κράτη-μέλη του να «αναλάβετε άμεσα δράση για να τερματιστούν όλες οι πράξεις βίας οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη Συρία και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι Σύροι άμαχοι, περιλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των διεθνών παρατηρητών και της ανάθεσης σε αυτούς της απαραίτητης εντολής για να τεθεί ένα τέλος στις παραβιάσεις [της εκεχειρίας] και στα εγκλήματα που διαπράττονται».

Ο Ελαράμπι, ο οποίος εκτίμησε ότι η βία έχει σκοπό να υπονομεύσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μετά την διαμεσολάβηση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου αλλά δεν εφαρμόζεται, πασχίζει να μείνει ζωντανό το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Άναν και να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Η αποστολή της επιστολής του αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI του Λιβάνου και η επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Διπλωμάτες κρατών-μελών του ΣΑ στη Νέα Υόρκη είπαν ότι έλαβαν την επιστολή, αν και δεν είναι σαφές πώς προτίθενται να αντιδράσουν. Η πρόταση του Ελαράμπι να δοθεί στην αποστολή του ΟΗΕ ευρύτερη εντολή για να «προστατεύει τους Σύρους αμάχους» ενδέχεται να μην γίνει αποδεκτή από τη Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο.