Θέλετε να κοιτάξετε το κακό κατευθείαν στα μάτια; Οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν ψηφιακά το πρόσωπο ενός από τα μεγαλύτερα «τέρατα» της ιστορίας, του Ιβάν του Τρομερού.

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς περιλάμβανε όχι μόνο προσέγγιση του προσώπου, αλλά και τη μελέτη της ιστορίας του», είπε ο σχεδιαστής γραφικών Cicero Moraes σε ένα βίντεο στο Youtube, όπου ο Βραζιλιάνος εξήγησε πώς εκτέλεσε την εικονική αναβίωση.

Ο Moraes έχει γίνει γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους για τις ψηφιακές του φωτογραφίες με ιστορικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υποτιθέμενου πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία και της μυστηριώδους μούμιας της «επιχρυσωμένης κυρίας».

Ο Ρώσος πέθανε πριν από 440 χρόνια το 1584, μετά από μια βασιλεία τρόμου όταν ο παρανοϊκός τύραννος εκτελούσε όποιον θεωρούσε ότι ήταν άπιστος.

Το 1581, λίγο πριν από τον θάνατό του, ο τρομερός τσάρος σκότωσε τον γιο του και μοναδικό διάδοχό του, σε μια κρίση οργής.

Για να ζωντανέψει τη μορφή του, ο Moraes συγκέντρωσε, αρχικά, δεδομένα από μια επιστημονική ανασκαφή στον τάφο του δικτάτορα, από τον σοβιετικό ερευνητή Mikhail Gerasimov.

«Σύμφωνα με τη μελέτη του δρ Gerasimov, φαίνεται ότι ο Ιβάν επιδόθηκε σε μια ασύδοτη ζωή με υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κατάχρηση αλκοόλ», περιέγραψε ο ψηφιακός δημιουργός.

«Αυτό πρέπει να επιδείνωσε την κατάστασή του τα τελευταία του χρόνια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι βρήκαν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου στο σώμα του, κάτι που ίσως δείχνει δηλητηρίαση. Όμως, δεδομένων των συνηθειών της εποχής, μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υγείας».

Σύμφωνα με την nypost, λαμβάνοντας υπόψη του αυτές τις πληροφορίες, ο εμπειρογνώμονας της εγκληματολογίας ζωγράφισε ένα ψηφιακό πορτρέτο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ζώντες δότες, για να προσεγγίσει το πρόσωπο του τσάρου σε διάφορα σημεία στο κρανίο του.

Στη συνέχεια άλλαξε ψηφιακά, μέχρι να ταιριάξουν με τις διαστάσεις του Ιβάν.

Η αναβίωση που προέκυψε, την οποία ο Moraes περιέγραψε ως «δυνατή» και «αποφασιστική», απεικονίζει έναν φαλακρό άνδρα με γκριζαρισμένα γένια και μαλλιά.

«Αυτή η όψη απείχε πολύ από τον ηγέτη, ο οποίος περιγράφεται ως ψηλός, με όμορφα μαλλιά, φαρδιούς ώμους, δυνατούς μυς και ευχάριστο πρόσωπο», λέει ο Moraes.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ ερευνούσε την προτομή, ο γραφίστας ανακάλυψε ότι ο αποκαλούμενος ως «πιο σκληρός άνθρωπος στην ιστορία» μπορεί να μην ήταν τόσο τρομερός όσο υποδηλώνει το όνομά του.

«Βρήκα πηγές που επιβεβαίωσαν το επίθετο του “τρομερού” και άλλες με διαφορετικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η φήμη μπορεί να ήταν υπερβολική, για παράδειγμα, από εχθρούς και αντιπάλους», είπε ο Moraes.