Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, καθώς 10.500 αθλητές θα διαγωνιστούν με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα πολυπόθητα μετάλλια.

Διαβάστε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Παρίσι 2024 όπως τα παρουσιάζει το aljazeera:

Σέρφινγκ

Ενώ το Παρίσι είναι η κύρια πόλη υποδοχής, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε άλλες 16 πόλεις σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία.

Το αγώνισμα του σέρφινγκ, θα είναι μοναδικό, καθώς θα λάβει χώρα στη γαλλική επικράτεια της Ταϊτής, στα θρυλικά κύματα Teahupo’o του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σε απόσταση 15.000 χιλιομέτρων (9.320 μίλια) από το Παρίσι, το αγώνισμα του σέρφινγκ θα σπάσει το ρεκόρ για τον πιο απομακρυσμένο αγώνα μεταλλίων, που διεξάγεται έξω από την πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Breaking: Το νέο Ολυμπιακό άθλημα

Οι Αγώνες του Παρισιού θα περιλαμβάνουν ένα νέο ολυμπιακό άθλημα: το breaking. Πρόκειται για ένα αστικό στυλ χορού που έχει τις ρίζες του στην κουλτούρα του hip-hop.

Το αγώνισμα θα περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες και θα διεξαχθεί 9-10 Αυγούστου στο Παρίσι μετά την επιτυχία που σημείωσε του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες το 2018.

Ο Πύργος του Άιφελ θα είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ θα είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων για περισσότερους από έναν λόγους.

Ενώ το αγώνισμα του beach volley θα διεξαχθεί σε μια προσωρινή υπαίθρια αρένα κάτω από τον πύργο, οι αθλητές θα μεταφέρουν ένα κομμάτι του μνημείου στο σπίτι τους, καθώς τα Ολυμπιακά μετάλλια θα στολιστούν με αυθεντικό σίδηρο από τον Πύργο του Άιφελ.

Οι Παριζιάνοι τρέχουν

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κοινό μπορεί να ζήσει από πρώτο χέρι την Ολυμπιακή εμπειρία, αφού θα του επιτραπεί να τρέξει την ίδια διαδρομή του Ολυμπιακού Μαραθωνίου την ίδια μέρα που θα διεξαχθεί και το αγώνισμα.

Στον αγώνα θα συμμετάσχουν 35.000 ερασιτέχνες δρομείς.

Κολύμπι στον Σηκουάνα

Ο ποταμός Σηκουάνας θα φιλοξενήσει το αγώνισμα του μαραθωνίου της κολύμβησης, καθώς και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έναν αιώνα μετά τη διεξαγωγή ορισμένων διοργανώσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων Αγώνων του Παρισιού το 1900.

Από το 1923 μέχρι πρόσφατα, η κολύμβηση είχε απαγορευτεί στον Σηκουάνα λόγω προβλημάτων ποιότητας του νερού. Για δεκαετίες ο ποταμός ήταν τοξικός για τα περισσότερα ψάρια. Οι διοργανωτές του Παρισιού έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους αγωνιζόμενους ότι το νερό θα είναι αρκετά καθαρό για να κολυμπήσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γνωρίστε τις μασκότ

Οι Φρύγες είναι οι επίσημες μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Βασίζονται στα παραδοσιακά μικρά φρυγικά καπέλα, σύμβολο της Γαλλίας.

Οι διοργανωτές των αγώνων είπαν ότι το όνομα και το σχέδιο επιλέχθηκαν ως σύμβολα ελευθερίας και αντιπροσωπεύουν αλληγορικές φιγούρες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

100η επέτειος

Οι Αγώνες του 2024 θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι μετά από 100 χρόνια. Το Παρίσι φιλοξένησε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 και στη συνέχεια το 1924.

Η γαλλική πρωτεύουσα θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα φιλοξενήσει τρεις φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Λονδίνο (1908, 1948 και 2012).

Πλήρης ισότητα των φύλων

Το Παρίσι 2024 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία που θα επιτύχουν αριθμητική ισότητα φύλων στα αγωνίσματα, με ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών αθλητών.

Από τους 10.500 αθλητές που συμμετέχουν στους Αγώνες, οι 5.250 θα είναι άνδρες και οι 5.250 γυναίκες.

Χαμένοι στη μετάφραση; Όχι στο μετρό του Παρισιού!

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού (RATP) είναι εξοπλισμένο με περισσότερες από 3.000 μεταφραστικές συσκευές που υποστηρίζονται από AI, για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να πλοηγηθούν σε διαδρομές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συσκευή μπορεί να μεταφράσει μεταξύ γαλλικών και 16 διαφορετικών γλωσσών.

Απενεργοποιήστε το AC

Δεν θα υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες των αθλητών στο Παρίσι 2024, το οποίο έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει τους πιο «πράσινους» αγώνες που έγιναν ποτέ.

Αντίθετα, τα κτίρια στο ολυμπιακό χωριό έχουν σχεδιαστεί με σύστημα ψύξης που αντλεί νερό από το έδαφος και οι προσόψεις έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να μην τα χτυπάει ο ήλιος.