Η Ευγενία Λιάκου, τραγουδίστρια που συνεργάζεται με τη Δέσποινα Βανδή, έκανε δηλώσεις αναφορικά με όσα συνέβησαν στην Τουρκία και την ακύρωση της προγραμματισμένης της εμφάνισης.

Όπως έχει γίνει γνωστό η ελληνίδα τραγουδίστρια αρνήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή που είχε στηθεί, καθώς πίσω της είχαν αναρτηθεί πανό και αφίσες τόσο με τον Κεμάλ Ατατούρκ όσο και με την τουρκική σημαία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Summer’s Cool» η Ευγενία Λιάκου δήλωσε ότι η δήμαρχος του Τσεσμέ απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας».

«Είχαμε μια συναυλία στο Τσεσμέ της Τουρκίας, με το εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Φτάσαμε εκεί, έστησαν τη σκηνή και την ώρα που φτάσαμε για sound check με την μπάντα ήταν αναρτημένα μπάνερ πίσω στη σκηνή», είπε αρχικά.

Επιπλέον, ανέφερε: «Ρωτήσαμε αν είναι για τη δική μας συναυλία ή αν είναι για κάτι άλλο. Ήταν λίγο σε διαβουλεύσεις, ότι εντάξει η Δέσποινα θα έκανε μια συναυλία ποπ, λαϊκή, τη δική της συναυλία, δεν θα είχε κάποια χροιά, δεν είχαν συμφωνήσει κάτι τέτοιο».

Σε ό, τι αφορά τις αφίσες του Κεμάλ σχολίασε: «Ήταν πολύ μεγάλη η αφίσα. Ήταν ένα μπάνερ του Κεμάλ και η τούρκικη σημαία. Εμείς περιμέναμε στο καμαρίνι να βγούμε και μας έγινε η ανακοίνωση ότι δεν θα βγούμε στη σκηνή».

«Μας προστάτευσαν, για να φύγουμε, γιατί μίλησε μετά αυτή η δήμαρχος λίγο πιο έντονα και ο κόσμος είχε αναστατωθεί. Μας έβγαλαν έξω και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Η Δέσποινα Βανδή έφυγε κατευθείαν, εμείς φύγαμε σήμερα. Είμαστε καλά», συμπλήρωσε η Ευγενία Λιάκου, ενώ δήλωσε στεναχωρημένη με το περιστατικό.

«Στενοχωρήθηκα που έγινε αυτό, γιατί ο κόσμος ήρθε για να ακούσει μουσική. Αγαπάνε την ελληνική μουσική και τους έλληνες καλλιτέχνες Δεν είναι ωραίο μια συναυλία να γίνεται πολιτική εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί ακυρώθηκε η εμφάνιση

Η Δέσποινα Βανδή ήταν καλεσμένη του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας (TEV). Σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Τουρκία υπάρχουν κάδρα με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τουρκικές σημαίες. Η κα Βανδή, βλέποντας την αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ και μια τουρκική σημαία στη σκηνή, ζήτησε να κατέβουν, ώστε εκείνη να ανέβει για να τραγουδήσει. εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της.

Το αίτημα της Δέσποινας Βανδή δεν έγινε δεκτό κι έτσι τελικά η δημοφιλής ερμηνεύτρια αποχώρησε.

Η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, τόνισε όπως αναφέρει η ΕΡΤ ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες, για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικάνε πάντα», προσέθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, συνέχισε σε έντονο ύφος, λέγοντας: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι, όμως, ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».

Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.

H δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενιζλί, αντέδρασε έντονα και ζήτησε από την τραγουδίστρια να φύγει από την πόλη.