Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και αμυλόζη (ο πιο ανθεκτικός υδατάνθρακας που μεταβολίζεται άριστα από τον οργανισμό μας), τα ρεβίθια βοηθούν σημαντικά στη χλωρίδα του στομάχου μας.
Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης (ζωικής ή φυτικής) υποστηρίζει την απώλεια βάρους, αφού μας βοηθά να μην νιώθουμε πείνα και ρυθμίζει ορμόνες που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, συμβάλλει σε ένα μεταβολισμό που κάνει σωστές καύσεις, αλλά και στο χτίσιμο μυϊκής μάζας, εφόσον γυμναζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύει την πρωτεΐνη συγκριτικά με τα λίπη ή τους υδατάνθρακες.
Υλικά (4 μερίδες)
- 250 γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 450 γρ. κολοκύθα ψητή (έτοιμη, σε συσκευασία κλεισμένη αεροστεγώς)
- 2 καρότα
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 60-70 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά, τριμμένη
Για τη σος
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 κούπας χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Κόβουμε τα καρότα, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο κι αλάτι.
- Βήμα 2: Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στις αντιστάσεις, για 15-20’.
- Βήμα 3: Όταν ψηθούν τα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ρεβίθια και την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μεταξύ τους.
- Βήμα 4: Χτυπάμε τα υλικά για τη σος μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Βήμα 5: Περιχύνουμε τη σος πάνω στα λαχανικά με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε και την τριμμένη φέτα και η σαλάτα μας είναι έτοιμη!
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 280 kcal
- Υδατάνθρακες: 42,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,5 γρ.
- Λιπαρά: 8,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI