Δικαστήριο στην πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Νεϊμάρ να εμποδιστεί η δημοσιοποίηση ενός podcast που ασχολείται με τη ζωή και τις διαμάχες του διάσημου ποδοσφαιριστή, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια παρέμβαση ως «απεχθή λογοκρισία».

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, διάρκειας 44 λεπτών, φέρει τον τίτλο «Έργο Νεϊμάρ: Επιτυχία ή Αποτυχία;» και αναρτήθηκε στο YouTube στις 22 Απριλίου από το διαδικτυακό μέσο UOL, παρά την «επείγουσα» προσφυγή που είχε καταθέσει ο Νεϊμάρ για την παρεμπόδισή του. Το αίτημα του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το UOL, το ντοκιμαντέρ-έρευνα επικεντρώνεται στο «φιλόδοξο “Έργο Νεϊμάρ”», το οποίο περιγράφεται ως μια στρατηγική μάρκετινγκ που σχεδίασε η Σάντος για να μετατρέψει τον ταλαντούχο έφηβο σε σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Όπως αναφέρει το μέσο, το επεισόδιο αποκαλύπτει «αποκλειστική πρόσβαση στην αρχική παρουσίαση PowerPoint, εσωτερικά email και συνεντεύξεις με βασικά πρόσωπα» και περιγράφει τον πατέρα του Νεϊμάρ και ατζέντη του, Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος, ως «άπληστο και τρομερό επιχειρηματία στον κόσμο του ποδοσφαίρου» που έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του γιου του.

Όπως ανακοινώθηκε, στα επόμενα επεισόδια της σειράς θα παρουσιαστούν «συνεντεύξεις που περιγράφουν λεπτομερώς τις πιο προσωπικές και άγνωστες πτυχές της καριέρας του παίκτη». Η UOL ισχυρίζεται ότι έχει πρόσβαση σε «ανταλλαγές email, συνομιλίες WhatsApp και διαφημιστικά συμβόλαια» που ρίχνουν φως σε άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες.

Ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση απέρριψε όχι μόνο την αναστολή της δημοσίευσης του πρώτου επεισοδίου αλλά και το αίτημα να αποκαλυφθεί προκαταβολικά το περιεχόμενο των επόμενων κεφαλαίων της σειράς.

Όπως επεσήμανε στο σκεπτικό του, τέτοιου είδους αιτήματα «συνιστούν απεχθή προηγούμενη λογοκρισία, στην οποία αντιτίθεται το νομικό μας σύστημα. Η συγκατάθεση του προσώπου που απεικονίζεται δεν απαιτείται για λογοτεχνικά ή οπτικοακουστικά βιογραφικά έργα».

Το δικαστήριο πάντως άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για τον Νεϊμάρ, δίνοντάς του προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να «τροποποιήσει το αρχικό αίτημα» και να επανέλθει με νέα έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δημοσιογράφοι του UOL είχαν απευθύνει πρόσκληση στον Νεϊμάρ για να συμμετάσχει στο podcast, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε ποτέ.