Η Δέσποινα Βανδή φέρεται πως αρνήθηκε να ανέβει στην σκηνή και να τραγουδήσει σε συναυλία που ήταν καλεσμένη στο Τσεσμέ της Σμύρνης.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας (TEV) κι η ίδια εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για μια αφίσα που ήταν κρεμασμένη με τον Κεμάλ Ατατούρκ και μια τουρκική σημαία στην σκηνή και ζήτησε να κατέβουν ώστε εκείνη να ανέβει για να τραγουδήσει.

Το αίτημα της Δέσποινας Βανδή δεν έγινε δεκτό κι έτσι τελικά η δημοφιλής ερμηνεύτρια δεν ανέβηκε στην σκηνή.

Η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, τόνισε όπως αναφέρει η ΕΡΤ ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικήσουν πάντα» προσέθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας, ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι  όμως ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή του πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».

Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.

Ο δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενιζλί, αντέδρασε έντονα και ζήτησε από την τραγουδίστρια να φύγει από την πόλη.