Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δημόσια κτίρια στο Μπανγκλαντές χθες Πέμπτη, καθώς σε πολλές πόλεις της χώρας ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στην πρωτεύουσα, Ντάκα.

«Κακοποιοί έβαλαν φωτιά, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης BTV, στα κεντρικά γραφεία της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, κτίρια της αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση Τύπου συντάχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ στη χώρα καταγραφόταν «σχεδόν απόλυτη» διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

«Μέχρι στιγμής, επιδείξαμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», τόνισε η αστυνομία, διαμηνύοντας πως αν συνεχιστούν τέτοιες καταστροφικές ενέργειες θα είναι «υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη των μέγιστων μέτρων που προβλέπει ο νόμος».

Στις ταραχές στο Μπανγκλαντές έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι μέσα σε 48 ώρες, ανάμεσά τους 32 μόνο χθες Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ανακοινώσεις νοσοκομείων της χώρας.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Independent Television μετέδωσε σήμερα πως τραυματίστηκαν 702 άνθρωποι σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και φοιτητές που διαδήλωναν σε 26 από τις 64 επαρχίες της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσά τους τουλάχιστον 104 αστυνομικοί και 30 δημοσιογράφοι.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, που είναι καθημερινές εδώ και μέρες, απαιτούν να τερματιστεί σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο που ωφελεί, όπως καταγγέλλουν, απόγονους μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό, Σέιχ Χασίνα, 76 ετών, στην εξουσία στο Μπανγκλαντές από το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ