Πώς είναι να είσαι φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας και τι μπορεί να δεις ακολουθώντας τις περιοδείες τους; Σε μερικές παρόμοιες ερωτήσεις απάντησε ο Ζακ Χουσέιν, μιλώντας στο Sky News για το πώς είναι να είσαι αυτοαπασχολούμενος φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας.

Το κύριο πλεονέκτημα της δουλειάς είναι… τα ταξίδια σύμφωνα με τον ίδιο. Οι βασιλικές περιοδείες περιλαμβάνουν μέρη όπως η Καραϊβική, η Αυστραλία και ο Καναδάς, καθώς και πιο απομακρυσμένα μέρη όπως το Μπουτάν, τα Φίτζι και τα Τόνγκα. Όπως αποκαλύπτει είχε την τύχη να καλύψω πολύ σημαντικά γεγονότα από κοντά, όπως δύο βασιλικούς γάμους, την κηδεία της Βασίλισσας και τη στέψη του Βασιλιά. Επίσης, έχει καλύψει τη γέννηση τριών βασιλικών παιδιών. «Όταν καλύπτω αυτά τα γεγονότα, γνωρίζω ότι οι εικόνες θα δημοσιευθούν και θα τις δουν και χρόνια αργότερα, κάτι που αποτελεί εξαιρετική επιβράβευση για τη δουλειά μου» προσθέτει.

Τι γίνεται με τις άσχημες φωτογραφίες και τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες

Πάντα προσπαθώ να μην είμαι παρεμβατικός… Είμαι εκεί για να καταγράψω όσα κάνει η βασιλική οικογένεια και, γι’ αυτό, προσπαθώ να κρατώ απόσταση, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν και σε ποιον μιλούν. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που βρίσκομαι πολύ κοντά στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, οπότε απλά προσπαθώ να τραβήξω τη φωτογραφία μου και να κάνω ένα βήμα πίσω.

Όπως αναφέρει, πάντα προσπαθεί να τραβήξει φωτογραφίες που δείχνει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από μια θετική σκοπιά, ωστόσο, από δημιουργική άποψη, είναι ελεύθερος να φωτογραφίζει όπως θέλει, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες. Το βασικό είναι ότι δεν επιτρέπεται να αλλάξει τίποτα στην εικόνα, όσον αφορά τα άτομα και τα αντικείμενα που εμφανίζονται. Η επεξεργασία που αλλοιώνει το περιεχόμενο της εικόνας απαγορεύεται αυστηρά.

Όσον αφορά την παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας πίσω από τις κάμερες αναφέρει ότι είναι πολύ φυσικοί… και δεν είναι τόσο τέλειοι όσο φαίνονται κάποιες φορές! Μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει είναι… η Βασίλισσα Καμίλα. Πάντα χαμογελάει και λέει «καλημέρα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Φυσικά δεν λείπουν και οι δυσκολίες: «Χρειάζεται υπομονή… Μερικές φορές, ξυπνάς στις 5.30 το πρωί, φτάνεις νωρίς για να πιάσεις καλή θέση, και μετά περιμένεις να αρχίσει το γεγονός. Μπορεί να πάρεις μόνο 30 δευτερόλεπτα φωτογραφιών και μετά πρέπει να ξεκινήσεις την επεξεργασία. Οι περισσότερες βασιλικές εκδηλώσεις γίνονται την ημέρα, ενώ τα γεγονότα ψυχαγωγίας, όπως οι πρεμιέρες ταινιών, γίνονται το βράδυ, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για εργασία όλες τις ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι έχεις χάσει μια ολόκληρη μέρα χωρίς μεγάλο όφελος, αλλά υπάρχουν και μέρες όπου οι πολλές ώρες δουλειάς αποδίδουν καρπούς.»

Όσον αφορά τις απολαβές του αποκαλύπτει ότι ο μισθός του εξαρτάται από τις πωλήσεις φωτογραφιών… και επομένως διαφέρει από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο. Οι πιο εμβληματικές φωτογραφίες θα πωληθούν πάντα, ακόμα και χρόνια μετά τη λήψη τους, και θα αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα. Συχνά οι φωτογραφίες πωλούνται για μικρό ποσό, ανάλογα με το μέγεθος που τυπώνονται, αλλά οι πωλήσεις συσσωρεύονται με τον καιρό.

Η στέψη του βασιλιά ήταν μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Ζακ. Καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν κομμάτι της ιστορίας, υπήρχε πολύ πίεση στους φωτογράφους, γνωρίζοντας πόσο ιστορικό ήταν το γεγονός. Καθώς οι φωτογραφίες συνήθως τραβιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ο καιρός ήταν καθοριστικός. Παρόλο που όλοι εύχονταν καλό καιρό, κατά τη διάρκεια των αφίξεων άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Οι κάμερες του Ζακ ήταν εντελώς βρεγμένες και έπρεπε να επιλέξει αν θα σταματήσει να φωτογραφίζει για να προστατεύσει τον εξοπλισμό του ή αν θα συνέχιζε να φωτογραφίζει με τον κίνδυνο να καταστραφούν οι κάμερες. Τελικά, συνέχισε να φωτογραφίζει και οι κάμερες καταστράφηκαν οπότε αργότερα χρειάστηκαν πολύ ακριβές επισκευές.